contact@suzannebekkers.nl

Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk die last hebben van een opgeblazen gevoel na het eten. Soms met klachten, zoals krampen, misselijkheid of obstipatie. Een vervelende klacht waar veel mensen lang mee blijven rondlopen. En dat is zonde! Er zijn heel veel factoren die een opgeblazen gevoel na het eten kunnen veroorzaken en daardoor dus ook veel mogelijke oplossingen. Achterhaal wat bij jou de oorzaak is, zodat je het probleem effectief aan kan pakken.

Wat veroorzaakt en opgeblazen gevoel na het eten?

De oorzaken van een opgeblazen gevoel na het eten lopen sterk uiteen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Te veel suiker in je voedingspatroon
  • Te weinig maagzuur (door chronische stress of medicatiegebruik, zoals maagbeschermers)
  • Te weinig voedingsvezels in je voedingspatroon
  • Te weinig goede darmbacteriën
  • Schimmelbelasting in je darmen
  • Medicatiegebruik (in het algemeen, maar antibiotica in het bijzonder)
  • Voeding gebruiken waar je overgevoelig voor bent (wellicht zonder dat je hier weet van hebt)
  • Een ongezond voedingspatroon (te veel vetten, suikers, bewerkte producten, te weinig vocht, te weinig vezels etc.)
  • Niet goed kauwen
  • Te grote porties eten
  • Chronische stress
  • Dranken met koolzuur gebruiken

Tips bij een opgeblazen gevoel

Zoals je hierboven ziet, zijn er dus veel verschillende mogelijke oorzaken voor een opgeblazen gevoel na het eten. Er is dus niet één tip of advies voor iedereen die hier last van heeft. Belangrijk is om in kaart te brengen wat jouw patroon is, uitproberen wat werkt en aan de slag te gaan met de oorzaak van het probleem. Op deze manier pak je de klacht ook echt effectief aan (en hier helpen we jou graag bij). Met de volgende tips kan jij misschien al een een grote stap maken:

1. Kauw goed op je voeding
Door goed te kauwen zorg je er enerzijds voor dat de spijsverteringsenzymen uit je speeksel de kans krijgen om al een start te maken met de vertering van koolhydraten. Daarnaast zorg je ervoor dat voeding niet in te grote stukken wordt doorgeslikt, waardoor de maag en darmen niet onnodig harder moeten werken om het af te breken.

 2. Eet vezelrijke voeding
Vezelrijke voeding kan de spijsvertering verbeteren door de gunstige invloed op de darmperistaltiek en de darmflora. Vezels zijn namelijk de voedingsbron van onze darmbacteriën en deze darmbacteriën zijn mede verantwoordelijk voor het verteren van onze voeding.

 3. Eet minder suiker
Schimmels en darmbacteriën worden heel enthousiast van suikers. Bij het eten van veel suiker ontstaat gisting en hierbij komen gassen vrij die darmklachten kunnen veroorzaken, voornamelijk een opgeblazen gevoel dus.

 4. Eet gefermenteerde voeding
Gefermenteerde voeding is onwijs goed voor je darmen, omdat het veel goede bacteriën bevat. Om deze reden is het heel goed voor je darmflora om deze voeding te gebruiken. Gefermenteerde voeding is onder andere kefir, kombucha, zuurkool, augurken, misosoep en tempeh. 

5. Eet niet te grote porties
Je kan je voorstellen dat bij het eten van grote porties, je maag en darmen ook veel harder moeten werken om alles te verteren. Eet rustig en (daardoor) kleine porties, zodat je spijsverteringskanaal ook rustig alles kan verwerken.

6. Beweeg dagelijks minimaal een uur (en let bij intensief sporten op de van je eten)
Voldoende beweging is heel belangrijk voor een goede darmgezondheid. Let er wel op dat je niet vlak na het eten heel intensief gaat bewegen, omdat intensieve beweging de spijsvertering even stil legt (alle zuurstof is op dat moment nodig voor je spieren en daardoor komt de vertering van je maaltijd even op een laag pitje te staan). Matig intensieve beweging kan altijd! Dus ga gerust lekker wandelen of fietsen na het eten. Ga je intensief sporten, wacht dan het liefst even een uurtje na de maaltijd.

 7.  Vermijd producten waar je intolerant voor bent (laat dit in kaart brengen)

 Voedingsintoleranties kunnen een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. Je lichaam is niet goed in staat om deze voeding te verteren en hierdoor komen o.a. allerlei gassen vrij. Ook kan deze voeding ervoor zorgen dat de hoeveelheid darmbacteriën afnemen of dat je darmwand beschadigd en daardoor kan voeding weer minder goed verteerd worden. Je komt in een vicieuze cirkel en herstel van je darmen is dan belangrijk om de klacht aan te pakken! Je krijgt niet altijd metéén last van voeding nadat je het gegeten hebt, dit kan ook enkele uren later pas komen. Twijfel je of je ergens intolerant voor bent? Maak eens een afspraak om het samen met ons uit te zoeken of eventueel te testen door middel van bloedonderzoek.

 8. Probeer stress te beperken

Makkelijker gezegd dan gedaan, daar zijn we ons bewust van. Maar wel een hele belangrijke factor bij spijsverteringsproblemen! Bij veel stress, staat onze spijsvertering namelijk niet op de eerste plaats. Het kan ervoor zorgen dat onze darmbacteriën afnemen, onze darmwand beschadigd, er geen energie is voor darmherstel etc. Probeer eens kritisch te kijken naar je eigen stressniveau en let er op dat stress heel veelzijdig is: de hele dag druk zijn, hoog in je ademhaling, weinig rustmomenten etc. Het zorgt allemaal voor verhoogde aanmaak van stresshormonen. Misschien kan je dus al kleine dingen doen, zoals af en toe even een korte ademhalingsoefening om dit te doorbreken!

9. Vul eventueel aan met supplementen

Zoals hierboven al een aantal keer beschreven staat, is de kans groot bij buikklachten dat er een disbalans in je darmflora aanwezig is. Soms is het niet voldoende om aanpassingen te doen aan je voedingspatroon, maar zijn aanvullende supplementen tijdelijk wenselijk. Denk daarbij aan het aanvullen van de darmflora, spijsverteringsenzymen of het aanpakken van een schimmelbelasting. Breng jouw situatie in kaart en laat je hierover adviseren door een deskundige, dan weet je zeker dat je het juiste doet!!

10. Laat je adviseren door een deskundige

Zoals bij de laatste tip nogmaals benoemd: wil je echt effectief aan de slag, schakel dan de hulp van een deskundige in. Twijfel je wat bij jou de oorzaak is en wil je jouw klacht effectief aanpakken, maak dan zeker een keer een afspraak en wij helpen jou graag verder. Samen kunnen we jouw situatie in kaart brengen en zo kunnen we jou het beste adviseren. Wij hebben hier al enorm veel mensen mee kunnen helpen en helpen jou hier ook heel graag mee op weg. Hoe fijn zou het zijn om deze zomer geen last meer van die buik te hebben?!