contact@suzannebekkers.nl

Hoe kom ik van gewenst gedrag tot een gewoonte?!

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt al gauw weken tot maanden. Vaak gaat dat niet snel genoeg naar je zin, waardoor je toch weer terugvalt in je oude patroon. Hoe komt dat en wat kan je doen om ervoor te zorgen dat het wel lukt?

 

1. Te veel tegelijk willen

De allereerste valkuil is: te veel tegelijk willen. Wanneer je te veel tegelijk wil veranderen, lukt het niet om je overal 100% voor in te zetten. Na verloop van tijd lukt het je bijvoorbeeld niet meer om niet meer te snoepen, vervolgens mis je één van de beloofde twee dagen sporten per week met als resultaat dat alle goede voornemens weer naar de achtergrond verdwijnen… ‘Zie je wel, het wil me toch niet lukken’ is vast geen onbekende gedachte.

Ga dus niet stoppen met roken, meer sporten en gezonder eten tegelijk. Focus je allereerst op één doel. Zorg dat je daar stappen in maakt: dit geeft zelfvertrouwen en energie, zodat je na verloop van tijd het volgende doel kan gaan behalen.

 

2. Niet concreet genoeg

Naast te veel doelen stellen is een andere valkuil ook het stellen van ‘vage doelen’. Denk daarbij aan: méér sporten of gezonder eten. Wat is dat? Gezonder eten? Hoe ga je dat doen en hoe zorg je er dan ook voor dat je het vol kan houden? Doelen zoals: iedere dag 2 stuks fruit eten of twee keer per week sporten zijn concreet en daardoor ook meetbaar.

En dat het meetbaar is, is ook heel belangrijk! Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je jouw doelen stap voor stap kan gaan behalen, is het bijhouden van je vorderingen. Dit kan heel eenvoudig door op te schrijven wat je wil gaan doen en bij te houden of dat is gelukt. En daar help ik je een handje bij. Gebruik het schema via onderstaande link eens voor het opstellen en aanpassen van een van jouw gedragingen. Begin bijvoorbeeld bij (heel concreet en klein) dagelijks twee stuks fruit eten of geen suiker meer in de koffie gebruiken. Heb je het volgehouden? Voeg een nieuwe gedraging toe! Zo kom je stap voor stap tot het gewenste eindresultaat en kan je dit nog gaan behouden ook nog 🙂

Schema: 30dagenschema gedragsdoelen