contact@suzannebekkers.nl

Heerlijk hè die warme dagen? Wij kunnen er erg van genieten, maar merken ook dat lang niet iedereen dit fijn vindt en dat er in de praktijk veel vragen voorbij komen over gezond eten met dit weer. Je hebt misschien minder trek, geen behoefte aan warm eten, geen zin om te gaan sporten en juist wel zin om met vrienden of familie de barbecue aan te steken. En dan is het ook nog zo dat de vakantieperiode nog moet gaan beginnen! Daarom hieronder een aantal tips die wij ook zelf toepassen om bij warmte toch gezond te blijven leven!

Eet gezonde frisse hoofdmaaltijden

Het is zeker niet gek wanneer je met dit warme weer wat minder trek hebt. Toch wil je er wel voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op een dag. Probeer er daarom de de maaltijden die je gebruikt zo voedzaam mogelijk te maken. Geen zorgen, in en handomdraai heb je een voedzame en frisse maaltijd op tafel. Denk aan een koude pastasalade (ook gemakkelijk al in het voren te maken), gevulde volkoren wraps (lekker fris met kip en mango bijvoorbeeld) of een frisse salade met een volkorenbroodje ernaast. Het hoeft geen culinair hoogstandje te zijn met deze warme temperaturen!

Gezonde tussendoortjes

We begrijpen dat de verleiding groot kan zijn om tussendoor een ijsje te nemen of zoute chips te kiezen. Gelukkig zijn er ook veel gezonde zomerse tussendoortjes. Frisse keuzes die je goed verzadigen zijn bijvoorbeeld: een frisse fruitsalade, een bakje rauwkost, een schaaltje kwark of yoghurt kan heel verkoelend zijn (je kan ook heel lekker zelf yoghurtijsjes maken van yoghurt met vers fruit(!) en ook een lekker waterijsje kan gerust. Probeer in ieder geval voldoende fruit en groenten te kiezen en dan is er natuurlijk ook zeker wel een keer ruimte voor iets anders.

Drink voldoende (en gezond)

Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar met dit warme meer is het extra van belang om hier goed op te letten! Drink het liefst 1,5-2L water (maak dit bijvoorbeeld lekker met vers fruit, munt of eventueel een scheutje suikervrije ranja) gedurende de dag. Koppel het drinken van water aan vaste gewoonten, zodat je dit niet vergeet!

Drink het liefst niet te veel suikerhoudende dranken of alcohol, maar probeer zoveel mogelijk suikervrije opties te kiezen. Een alcoholisch drankje op z’n tijd kan natuurlijk best, maar kies bewust en drink hier dan ook altijd een glaasje water bij. Probeer er in de zomer geen gewoonte van te maken om dagelijks een biertje of wijntje te pakken ‘omdat het zomer is’, maar hier op bewuste momenten extra van te genieten.

Sport heel vroeg of laat op de dag

Niet alleen qua eten kan het lastig zijn, ook lopen veel mensen tegen het stukje beweging aan. Natuurlijk kan je zeker ook een keer een dagje overslaan als het heel heet is, maar als het warme weer blijft aanhouden is het toch fijn om een manier te vinden waarop je kan blijven bewegen. Ga bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk in de ochtend of juist laat in de avond als het weer wat is afgekoeld. Sport indien nodig gewoon wat rustiger dan normaal en luister goed naar je lichaam, blijf lekker in beweging.

Luister goed naar je lichaam

Dat laatste is dan ook meteen de volgende tip. Iedereen is anders en iedereen reageert anders op de warmte. Voel jij je er niet goed bij om te gaan sporten, sta jezelf dan ook toe om even over te slaan. Niet alleen met sporten is het heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren, ook met eten en drinken is dit van belang. Heb je minder trek? Dan neem je gewoon wat minder. Dat is ook echt geen probleem! Zorg dat je goed blijft drinken en dat je zoveel mogelijk gezond kiest!

Voor nu een fijne zonnige dag gewenst!