contact@suzannebekkers.nl

In recepten, in de krant, op social media maar ook in de winkel zie je steeds meer ‘lactose vrije’ producten. Steeds meer mensen vervangen tegenwoordig producten waar lactose in zit. Ook koemelk wordt steeds vaker vermeden. Maar waarom zou je dit doen? En wat is lactose eigenlijk? Wat is het verschil tussen lactose en koemelk? En waar moet je op letten als je deze producten wil vervangen? Je leest het hieronder:

Wat is lactose?

Lactose is een suiker welke van nature in veel zuivelproducten aanwezig is. In ons lichaam wordt lactose door het enzym lactase in de dunne darm afgebroken en wordt het omgezet in energie. Bij een lactose-intolerantie kan de melksuiker niet goed genoeg worden verteerd, omdat het enzym lactase onvoldoende door het lichaam wordt aangemaakt. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij en wordt vocht aangetrokken. Als gevolg hiervan kunnen de volgende klachten ontstaan: een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, schuimende en zuur ruikende ontlasting, buikpijn en/of krampen.

Wat doen bij een lactose-intolerantie?

Wanneer er sprake is van een lactose-intolerantie kan de inname van lactose worden vermeden, waardoor klachten zullen verminderen. Omdat lactose melksuiker is, vind je lactose vaak in zuivelproducten (zoals kwark, melk en yoghurt). Heel fijn dus dat er tegenwoordig zoveel lactosevrije varianten van deze producten op de markt zijn. Hierdoor is het vermijden van lactose vaak redelijk goed te doen. Het is wel van belang om producten die van nature lactose bevatten te vervangen als je deze wil laten staan. Deze zuivelproducten bevatten namelijk naast lactose ook voedingstoffen als eiwitten, calcium, vitamine b2, en vitamine b12. Let bij het kiezen van en vervanger dus op deze stoffen. Goede zuivelvervangers bevatten zo min mogelijk toegevoegde suikers en bovengenoemde mineralen en vitaminen.

Lactose-intolerantie vs. koemelkallergie:

Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten. Het is een ‘allergie’ en géén ‘intolerantie’. Bij een allergie speelt het afweersysteem een rol: het lichaam maakt antistoffen aan tegen (in dit geval) de koemelkeiwitten. Bij een lactose-intolerantie speelt het afweersysteem geen rol, maar worden er simpelweg niet voldoende enzymen door het lijf geproduceerd om de melksuiker te verteren. Bij een koemelkallergie dien je dan ook de zuivelproducten volledig te laten staan. Bij een lactose-intolerantie is het voldoende om zuivelproducten te kiezen waar geen lactose in zit.

Andere redenen om lactose en koemelk te laten staan

Lactose en koemelk worden tegenwoordig niet alleen vermeden bij een intolerantie of allergie, maar steeds vaker ook om andere redenen. Bijvoorbeeld bij hormonale klachten, reumatische klachten of prikkelbare darmen. Soms is het dan raadzaam om naar deze producten te kijken, maar het kan ook zo zijn dat jouw klacht een andere manier aangepakt kan worden. Daarnaast worden deze producten ook vaak vervangen in verband met dierenwelzijn of het milieu. Om deze verschillende reden zie je dus steeds meer vraag naar vervangende producten en raken de schappen steeds voller met plantaardige zuivelvervangers en lactosevrije producten. Heel fijn dus!

Vergeet niet dat ieder lijf en iedere hulpvraag anders is. Een eenduidig antwoord op de vraag of het beter is om lactose of koemelk te laten staan is er dus niet! Ga op zoek naar wat het beste voor jou is. Heb jij vragen over het vervangen van deze producten of wat voor jou persoonlijk de beste manier zou zijn? Wij helpen jou er graag bij! 

————————————-

Wist je dat…

  • Lactose-intolerantie vaak verward wordt met een koemelkallergie? Je weet nu dat dit niet hetzelfde is!
  • Een groot deel van de personen met lactose-intolerantie nog tot 12 gram lactose kan consumeren zonder klachten te ondervinden. Je hoeft het dus vaak niet 100% te laten staan.
  • Alle harde (belegen en ouder) kazen lactosevrij zijn? 
  • Je op een etiket heel duidelijk kan zien of een product lactosevrij is? Enerzijds omdat het een allergeen is: deze moeten verplicht dikgedrukt op het etiket staan. Maar ook omdat lactose een melksuiker is. Zie je in de voedingswaardentabel ‘0’ staan bij koolhydraten/suikers, dan kan er dus ook geen lactose in het product zitten!
  • Darmklachten als gevolg van lactose of koemelk niet altijd worden veroorzaakt door lactose of koemelk? Vaak zijn deze klachten een symptoom en zit de oorzaak in de darmen zelf. Wij helpen jou graag om jouw darmen weer in balans te krijgen, zodat de voeding die jij binnenkrijgt goed (en klachtenvrij) verwerkt kan worden!
  • Het bij hormonale klachten raadzaam kan zijn om minder koemelk te gebruiken? Hierover misschien later meer 🙂
  • Er een pilletje ‘lactase’ op de markt is die er voor kan zorgen dat je tijdelijk lactose kan omzetten. Dit pilletje kan met mate gebruikt worden als je toch wat lactose gebruikt.

————————————-

Wil jij meer weten hoe je koemelk of lactose goed kan vervangen of ben je benieuwd of jij wel volwaardig genoeg eet? Neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak.