contact@suzannebekkers.nl

 kom-soep




















Het is wintertijd! Afgelopen zaterdagnacht was het alweer tijd om de klok een uurtje terug te zetten. Heerlijk, zo'n uurtje langer slapen, maar gisterenavond was het plotseling toch wel heel vroeg donker. Ik realiseerde me ineens dat daarmee nu de tijd van de lange, donkere avonden weer is aangebroken. Maar dat niet alleen. Nu de dagen en het weer veranderen, veranderen bij veel mensen ook de gerechten die 's avonds op tafel verschijnen. Dus de tijd van onder andere hutspot, erwtensoep, boerenkool en rode kool is  ook weer aangebroken! 
Om de wintertijd passend te beginnen leek het me gisterenavond dan ook wel een lekker idee om hier met mijn avondeten meteen op in te haken. Maar dan nog even geen stamppot of erwtensoep, want het kan dan wel wintertijd zijn, het is voorlopig toch echt nog even herfst.. En het is nog nèt een dag oktober! En welke groente wordt er meer met de herfst én met deze maand geassocieerd dan de pompoen?! Dus was het tijd voor een lekker verse, warme, pittige pompoensoep! En dat is dan ook meteen het recept wat ik vandaag met jullie wil delen. Met maar een paar ingrediënten en 20 minuutjes van je tijd is de soep al klaar. Lekker vanmiddag bij de lunch of vanavond bij de avondmaaltijd, maar ook perfect om vandaag al te bereiden en morgen alleen maar even op te hoeven warmen. Ik heb hem gisterenavond in ieder geval alvast voorgeproefd met een lekker pistoletje met gerookte kip en Italiaanse roerbakgroenten ernaast. Snel, makkelijk, lekker en ook nog eens hartstikke verantwoord. En als je nou graag de héle avond in de sfeer van de wintertijd wil beleven; filmpje op, kaarsjes aan, onder een dekentje op de bank en dan deze lekker kom soep.. Aanrader hoor! Het beviel mij alweer prima gisterenavond ;-)

Pittige Pompoensoepingredienten

Ingrediënten (voor 5 koppen van 250 ml):
- 1 zakje (500 gram) pompoenstukjes (of het vruchtvlees van één pompoen)
- 1 grote ui (of 2 kleinere)
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 2 el olijfolie
- 2 tl kerriepoeder
- 800 ml kippenbouillon (van twee blokjes*)
- een snufje zout

Bereidingswijze:
- Snijd de ui in stukken en de knoflook fijn.
- Snijd het steeltje van de rode peper, halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het pepertje fijn.
- Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de peper, knoflook, ui en het kerriepoeder ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
-  Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe en bak weer ongeveer 2 minuten. Blijf het geheel een beetje omscheppen, zodat het niet gaat aanbranden.
- Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een egale soep.
- Serveer de soep in de borden,  voeg eventueel nog een snufje peper toe naar smaak en eet smakelijk!

 

In onderstaande tabel lees je de voedingswaarden van deze soep per kom van 250 ml:
 [table id=4 /]

*Zoals je in de tabel kunt lezen, bevat deze kom soep veel zout. Dit komt door het gebruik van de bouillonblokjes. Wanneer je één kom soep neemt, krijg je al 2 gram zout binnen. En dat terwijl de aanbevolen maximale hoeveelheid voor één dag maar 6 gram is. In Nederland is de gemiddelde inname per dag 9 gram, dat komt voornamelijk doordat kant-en-klaar producten, pakjes, zakjes, soepen, sauzen, groenten uit blik etc. veel zout bevatten. Dus zelfs zonder zelf zout toe te voegen aan je eten, krijg je hier vaak al veel van binnen op een dag. Als je géén hoge bloeddruk hebt is het  helemaal niet erg om af en toe wat meer zout binnen te krijgen. Sommige mensen zijn hier helemaal niet gevoelig voor of hebben juist een hele lage bloeddruk. Maar heb je wel een hoge bloeddruk?  Dan is het heel belangrijk dat je goed let op je zoutinname. Bij deze soep is het dan bijvoorbeeld beter om maar één blokje te gebruiken en let er dan op dat je gewoon één kom van 250 ml neemt. Maar verder kun je er gerust lekker van genieten!

Smakelijk eten! Ik hoor graag of de soep in de smaak is gevallen :-)