Het aspergeseizoen is weer begonnen! Tijd voor lekkere recepten met het zogenaamde ‘witte goud’. En maak er de komende twee maanden het liefst volop gebruik van, want daarna is het helaas weer een jaartje gedaan met de verse asperges. Wist je dat asperges maar 20 calorieën per 100 gram bevatten? Dat ze maar liefst 2 gram vezels bevatten per 100 gram? En dat ze boordevol vitamine E zitten en bulken van vitaminen uit de B-groep? Die laatste zitten vooral in het kopje van de asperge, dus gooi die zeker niet weg! En zo kan ik nog wel even doorgaan over hoe gezond het eten van asperges is, vooral de verse asperges in het seizoen zitten boordevol vitaminen. Dus genoeg redenen om vanavond een lekker aspergegerecht op tafel te toveren. Hieronder een heerlijke suggestie met garnalen:
Asperge-krielsalade met garnalen
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gram witte asperges
- 400 gram krieltjes met schil
- 100 gram groene aspergetips (optioneel)
- 2 eieren
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel dragonazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 15 gram peterselie
- 200 gram garnalen
Bereidingswijze:
- Schil de asperges met een dunschiller en snijd in stukken van 4 cm. Doe ze in een pan en breng aan de kook. Kook 10 min., draai het vuur uit en laat nog 10 min. in het hete water liggen. Voeg de laatste 3 min. de aspergetips toe. Giet het vervolgens af.
- Halveer ondertussen de krieltjes. Kook in water met zout in 10 min. gaar. Giet af en laat staan tot gebruik.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook. Leg de eieren erin en kook ze in 8 min. hard. Spoel af onder koud stromend water, pel en prak fijn met een vork. Klop de mosterd, azijn, olie, peper en peterselie tot een dressing.
- Schep de dressing door de asperges, krieltjes en aspergetips. Breng op smaak met peper. Schep op een platte schaal en verdeel het ei en de garnalen erover.
Smakelijk eten!