contact@suzannebekkers.nl

Erwtensoep, een echt winters gerecht. Nou is het op dit moment helemaal niet zo koud buiten, maar een kom verse erwtensoep is altijd goed! Helaas bevat erwtensoep vaak veel energie, verzadigde vetten en zout, waardoor het niet echt een gezonde maaltijd is. Gelukkig kan je er door enkele aanpassingen te doen een verantwoorde maaltijd van maken! Erwtensoep bevat vaak spekjes en rookworst, welke je gemakkelijk kan vervangen door gerookte kip. Ook is erwtensoep natuurlijk alleen heel gezond wanneer je het zelf vers maakt met allemaal verse ingrediënten. Hierdoor kost het bereiden van de soep wel even tijd, maar dan heb je ook wat (maak gewoon een flinke pan en vries een aantal porties in voor later). Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen. Let op: door de gerookte kipfilet en de bouillonblokjes bevat de soep wel redelijk wat zout. Heb je een hoge bloeddruk? Kies dan voor natriumarme bouillonblokjes en neem niet te veel gerookte kipfilet.

Erwtensoep

Ingrediënten voor een grote pan soep:

  • 350g spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 2 blokjes (natriumarme) kippenbouillon
  • 250g gerookte kipfilet
  • 200g winterpeen
  • 200g knolselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 3 laurierblaadjes

Bereidingswijze:

  • Spoel de spliterwten goed af onder de kraan. Doe samen met het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes in een grote soeppan. Breng het geheel aan de kook en laat het een uur doorkoken met de deksel schuin op de pan.
  • Snijd ondertussen de groenten in stukjes en bak deze ongeveer 4 minuten in een koekenpan. Snijd ook de kip in stukjes.
  • Als de erwten een uur hebben gekookt, voeg je de groenten hier aan toe. Laat dit vervolgens nog 15 minuten pruttelen. Tenslotte gaat ook de gerookte kip erbij, laat het weer 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de soep te dik vindt, voeg dan gewoon wat extra water toe.
  • Na 1,5 uur koken in totaal is de soep gaar. Vis de laurierblaadjes uit de pan en de soep is klaar! (Sommige mensen vinden het lekker om de soep te pureren met een staafmixer. Ik vind het juist lekker om de stukjes te behouden!)
  • Schep de soep in een kom of een diep bord. Serveer er eventueel twee plakjes roggebrood of een paar soepstengels bij en smullen maar 🙂

Nog een kleine tip: Erwtensoep gaat alleen nog maar beter smaken wanneer je het een dagje laat staan en de volgende dag opwarmt. Je kan het ook invriezen voor later. Maak dus gerust een dubbele portie voor in je vriezer, zo heb je meteen een makkelijke maaltijd voor een drukke dag klaar staan!