contact@suzannebekkers.nl

Na een heerlijke vakantie, komt daar altijd weer het moment waarop je terug naar het standaard ritme gaat. Weer aan het werk, kinderen weer naar school, sportclubjes die weer beginnen… Het is altijd weer even schakelen, ook als het gaat om het gezonde eten weer op te pakken. In de vakantieperiode laten we de touwtjes graag even vieren: een ander ritme, vaker een drankje, uitgebreid ontbijten, barbecueën. Misschien met het gevolg dat je wat zwaarder bent geworden of je wat minder fit en lekker in je vel voelt. Maak je daar vooral niet druk om! Dat is het laatste waar je iets aan hebt. Ga niet streng ‘op dieet’, maar probeer kleine gewoonten weer op te pakken, dan zal je merken dat je snel weer in het ritme komt! Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

Breng structuur aan

De structuur in de vakantie is vaak heel anders. Je staat misschien wat later op en/of gaat later naar bed. Hierdoor is ook de structuur qua eetmomenten heel anders! Probeer weer terug te gaan in je standaard structuur en zorg ervoor dat je zeker drie keer per dag een gezonde en voedzame maaltijd gebruikt. Zo blijf je goed verzadigd, behoud je voldoende energie gedurende de dag en is het makkelijker om gezondere keuzes te maken tussendoor. 

Zorg voor gezonde producten in huis

Na de vakantie zien de keukenkastjes er wellicht wat anders uit dan vóór de vakantie. Misschien ligt er nog chips, zijn er nog restjes van de barbecue of liggen er nog ijsjes in de vriezer. Natuurlijk geen enkel probleem! Deze lekkere producten horen erbij en mag je natuurlijk ook lekker blijven gebruiken. Het kan je echter wel helpen om weer te zorgen voor een gezonde basis in huis. Als er óók een volle groenten-la is, een volle fruitmand staat en er gezonde ontbijt- en lunchproducten in de kast staan, maak je het jezelf een stuk makkelijker om in de basis gezonde keuzes te maken. Boodschappenlijstje maken en naar de supermarkt dus!

Drink voldoende water 

Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar extra als het je wat moeite kost om weer in het gezonde ritme te komen. Wist je dat ons lichaam niet altijd het verschil tussen honger en dorst goed kan maken? Bij trek tussendoor kan het dus ook zo zijn dat een groot glas water even voldoende is! Drink gedurende de dag voldoende (1,-2 L) om niet alleen goed verzadigd te blijven, maar ook goed te zorgen voor de rest van je lijf. Onder andere je huid en darmen zullen je dankbaar zijn na de vakantieperiode.

Plan beweging in en pak het sporten op

Niet alleen het ritme oppakken qua eten is lastig, maar ook weer in beweging komen kan lastig zijn! Sterker nog, ze beïnvloeden elkaar sterk. Lukt het om het bewegen weer op te pakken, dan wordt het ook makkelijker om weer gezonder te eten. Plan actief je sport- en beweegmomenten in de agenda in als afspraak. Of spreek met iemand af om samen te gaan als je een extra stok achter de deur wel kan gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je er regelmatig aan wordt herinnerd en dat je jouw sportmomenten niet aan het toeval overlaat.  Je zal merken dat je snel weer lekker in het ritme zit als je eenmaal weer een paar keer bent gegaan.

Bewustwording

Wat levert het jou op om weer terug in je ritme te komen en goed voor jezelf te zorgen? Voel je je fitter? Zit je beter in je vel? Heb je minder last van hormonale klachten, darmklachten of slaapproblemen? Of misschien heb jij een heel ander doel? Weet waar je het voor doet en houd dat voor ogen! Dit maakt het een stuk makkelijker om een gezonde keuze te maken. Bedenk ook alvast wat jouw valkuilen kunnen zijn en welke dingen jij het meest lastig vindt als het gaat om een gezond patroon: bewustzijn is het halve werk! Het maakt een onwijs verschil als je dit al even voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt. Een weekje meeschrijven kan je ook erg helpen met deze bewustwording.

Kan je wel wat hulp gebruiken om weer back-on-track te komen? Heb je behoefte aan wat praktische tips en een stok achter de deur? Wij helpen je daar graag bij. Bel, mail of app ons voor het maken van een afspraak!

Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!