contact@suzannebekkers.nl

Een voedzaam ontbijt als start van de dag is ontzettend gezond. Je spijsvertering komt op gang en je krijgt energie binnen om de dag mee te beginnen. Eet je een ontbijtje, dan is je concentratie beter en de kans kleiner dat je in de middag gaat snacken. In het ontbijt zitten veel goede voedingsstoffen, maar dan is het natuurlijk wel belangrijk om een gezond ontbijt te kiezen. Een ontbijtje met muesli is harstikke verantwoord, maar een ontbijt met cruesli is wat minder gezond. Laatst kreeg ik de vraag wat nou eigenlijk het verschil is tussen die twee en hoe je het verschil kan herkennen. Daarom hieronder korte uitleg hierover:

Wat is muesli?

Muesli is vaak een mix van havervlokken en tarwevlokken. Soms zitten hier ook nog maïs- of speltvlokken bij en eventueel noten, zaden, stukjes gedroogd fruit en pitjes.

Wat is cruesli?

Cruesli is eigenlijk de merknaam voor de krokante muesli van Quaker. Deze naam wordt alleen vaak gebruikt voor alle varianten van krokante muesli. Cruesli is krokant doordat de muesli is gebakken met vet en honing of suiker. Dit maakt dat het krokante brokjes worden. Cruesli is dus niet alleen krokant, maar ook nog eens lekker zoet. Door de zoete smaak wordt Cruesli vaak verkozen boven muesli. Je hebt Cruesli in allerlei smaken, zoals met rozijnen, noten, gedroogd fruit en chocolade.

Hoe herken je het verschil?

Het verschil tussen muesli en Cruesli is heel makkelijk te zien. Muesli ziet eruit als losse vlokjes en Cruesli zijn echt brokjes. Ze zien er iets donkerder uit door het bakken en zijn krokanter. Op de verpakking is het soms een beetje onduidelijk welke variant erin zit. De fabrikant zet meestal heel duidelijk ‘muesli’ op een verpakking en daarboven staat dan in hele kleine letters ‘krokante’. Quaker is de enige fabrikant die dit ook echt Cruesli mag noemen.

Welke variant is het meest gezond?

Waarschijnlijk kan je nu al wel raden, maar normale muesli is een stuk gezonder dan de krokante variant. Hieronder zie je de voedingswaarden van een gemiddelde muesli, vergeleken met die van een gemiddelde krokante muesli (Cruesli) per 100 gram.

[table id=9 /]

 

Zoals je ziet, bevat krokante muesli flink wat meer calorieën, maar dat is niet het belangrijkste. Krokante muesli bevat veel meer suiker, vet en verzadigd vet. Normale muesli bevat meer voedingsvezels en eiwit. Voedingsvezels en eiwitten geven je een lang verzadigd gevoel en de vezels zijn goed voor je darmwerking. De combinatie van minder suiker, meer eiwit en meer vezels maakt dat je veel langer een verzadigd gevoel hebt na het eten van normale muesli. Na het eten van krokante muesli heb je sneller weer trek.

 

Conclusie

Normale muesli, die eruitziet als vlokjes, is dus de beste keuze. Je kunt kiezen voor een variant zonder toegevoegde suiker, maar in veel varianten zit toch een klein beetje suiker toegevoegd. Kies dan gewoon voor een variant die je het meest lekker vindt. Bijvoorbeeld met noten of gedroogd fruit. Krokante muesli of cruesli is meestal minder gezond, omdat het meer suiker en vet bevat en minder eiwit en vezels. Wel zijn er een aantal soorten die bijna dezelfde voedingswaarden hebben als gewone muesli, zoals: Quaker Complete Granenmix, Quaker Granola Flakes en Quaker Volvezel Cruesli. Wil je liever een krokante variant? Kijk dan zelf goed op de verpakking en let voornamelijk op de hoeveelheid suiker, voedingsvezels en eiwit in het product.