contact@suzannebekkers.nl

Ben jij als de dood dat het heersende griepvirus jou ook te pakken krijgt? Misschien ben je al aan het googelen geslagen om te kijken wat je allemaal kan doen om dit te voorkomen. Grote kans dat je dan gelezen hebt dat je extra vitamine C moet nemen en dat je als de bliksem naar de drogisterij moet om vitamine C supplementen in te slaan. Maar werkt dat ook echt?

 

 

Wat is vitamine C?

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het heeft een zogenaamde antioxidantfunctie. ‘Antioxidanten’ is een verzamelnaam voor stoffen (zoals onder andere de vitaminen E en C) die het lichaam beschermen tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten. Vrije radicalen komen in het lichaam vrij bij de dagelijkse processen in cellen en kunnen in het ongunstigste geval schade aanbrengen aan de cellen en weefsels in je lichaam. Antioxidanten vangen deze vrije radicalen als het ware op en voorkomen daarmee de schade die deze aan zouden kunnen richten. Zo helpen deze antioxidanten bij het voorkomen van ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine C draagt daarnaast ook bij aan het in stand houden van de weerstand, omdat het invloed heeft op het immuunsysteem. Bepaalde cellen van het immuunsysteem hebben namelijk vitamine C nodig om hun taken uit te voeren. Zo heb je vitamine C nodig voor de opname van ijzer in je lichaam en is het nodig voor het vormen van bindweefsel.

Krijg je langdurig te weinig vitamine C binnen, dan kan dit leiden tot een verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing. Symptomen kunnen tandvleesbloedingen en onderhuidse bloedingen zijn.

Maar te veel vitamine C ook niet goed voor je. Te veel vitamine C wordt gewoon weer door het lichaam uit geplast wanneer je iets boven de aanbevolen hoeveelheid zit. Maar krijg je veel te veel vitamine C binnen (meer dan 2 gram per dag), dan kan dat het leiden tot darmklachten en diarree.

 

Hoe zit dat dan met vitamine C en de griep of een verkoudheid?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het innemen van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C en de symptomen en duur van een griep of verkoudheid. Hierbij werd gekeken naar de inname van vitamine C uit zowel groenten en fruit als supplementen. Sommige onderzoeken geven aan dat voldoende vitamine C de duur van een griep of verkoudheid verkort en dat het de symptomen vermindert. Andere onderzoeken geven aan dat de symptomen niet verminderen, maar de duur wel met één dag vermindert. Vooral wanneer je over een langere periode te weinig vitamine C binnen hebt gekregen, kan het innemen van vitamine C de duur en de ernst van de verkoudheid verminderen. Het blijkt géén extra effect te hebben om extra vitamine C supplementen te slikken boven op de dagelijkse inname vitamine C.

Het heeft geen nut om een flinke vitamine C boost te nemen door middel van een supplement. Wel kan het nemen van een klein beetje extra vitamine C, bovenop de dagelijkse hoeveelheid, je helpen om wat sneller van je griep of verkoudheid af te komen.

 

Wat is het verschil tussen vitamine C uit een supplement of uit groenten en fruit?

Wanneer je groenten en fruit eet, krijg je naast vitamine C ook nog heel veel andere stoffen binnen. Niet alleen vitamine C, maar ook vitamine A, B6, B12, E en mineralen zoals zink, ijzer en koper dragen bij aan een goed immuunsysteem. Het immuunsysteem gaat achteruit bij een tekort aan één of meerdere van deze stoffen. Niet alleen vitamine C, maar juist de combinatie van veel goede vitaminen en mineralen maakt dat groenten en fruit zo gezond zijn.

 

Hoeveel vitamine C moet ik binnen krijgen en hoe doet ik dat?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen een dagelijkse inname van 75 milligram. Vitamine C zit van nature in bijna alle soorten groenten en fruit, maar waar zit nu de meeste vitamine C in?

Kies bij fruit vooral voor kiwi’s, aardbeien, sinaasappels en andere citrusvruchten.

Ga bij groenten voor spruitjes, broccoli en paprika. Vooral rauwe, rode paprika bevat ontzettend veel vitamine C!

Let er wel op wanneer je deze groenten kookt in water. Vitamine C is namelijk oplosbaar in water. Groenten die deze vitamine bevatten kan je daarom het best in weinig water en kort koken, snijd deze groenten ook niet te fijn. Vitamine C is ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. In een zuur, zoals in sinaasappel, blijft vitamine C relatief goed intact.

 

Conclusie

Eet vooral lekker gevarieerd met veel groenten en fruit. Het kan geen kwaad om een kleine hoeveelheid vitamine C extra te slikken, maar het heeft ook niet heel veel nut. Het zal er niet voor zorgen dat jij zeker weet dat je de griep niet gaat krijgen. Je kan het geld voor deze supplementen beter uitgeven aan een voorraad verse groenten en fruit!