contact@suzannebekkers.nl

Eet jij altijd de groenten van het seizoen of ben jij daar helemaal niet mee bezig? Misschien zou je hier best wat bewuster op willen en kunnen letten, maar hoe doe je dat dan? Hoe weet je welke producten je wanneer het beste kan pakken? En waarom zou je daar eigenlijk op letten?

Wat zijn seizoensgroenten?

Groenten uit het seizoen zijn eigenlijk groenten die van oorsprong in een bepaald seizoen gegeten werden, omdat ze op dat moment geoogst konden worden. Vroeger was het nog niet mogelijk om het hele jaar door allerlei verschillende soorten groenten (en ook fruit) te eten, omdat het simpelweg niet groeide. Tegenwoordig is het dankzij moderne landbouwtechnieken, zoals verwarmde kassen, kunstmest en nog veel meer manieren, mogelijk om het hele jaar door allerlei producten te verbouwen. Ook door makkelijker en goedkoper transport liggen tegenwoordig verschillende groenten- en fruitsoorten uit allerlei verre landen het hele jaar in de winkels.

 

Waarom kiezen voor producten van het seizoen?

Allereerst kost de productie van groenten en fruit natuurlijk energie. Die lekkere hutspot komt niet zomaar van het land in jouw koelkast terecht, maar daarvoor zullen die aardappels, wortelen en uien eerst een reis moeten afleggen. Bij de reis die deze producten afleggen van de boer tot aan de consument worden brandstoffen gebruikt. Hoe korter deze reis, hoe minder brandstof nodig. Wanneer je groenten en fruit van het seizoen koopt houdt dat in dat deze producten in Nederland kunnen worden geoogst op een natuurlijk manier. De producten hoeven dus geen lange weg af te leggen. Dit is dus een stuk beter voor het milieu. Maar dat is niet het enige voordeel wanneer je kijkt naar het milieu. Door producten te eten uit het seizoen, hoeft er ook geen energie naar het verwarmen van kassen.

Naast het feit dat het goed is voor het milieu zitten er nog veel meer voordelen aan het eten van groenten en fruit van het seizoen. Zo zijn producten, in hun ‘eigen’ seizoen, van betere kwaliteit. Ze hebben dan betere voedingswaarden en er zit veel meer smaak aan. Doordat de producten geen honderden kilometers af hebben moeten leggen om jouw boodschappenmandje te belanden, steun je ook nog de lokale boeren en de lokale economie.

Wat tenslotte ook nog een goede reden zou kunnen zijn om seizoensproducten te kopen, is dat het een stuk goedkoper voor jezelf is! Wil je vandaag een bakje aardbeien, dan betaal je de hoofdprijs. Simpelweg omdat de winter niet het juiste seizoen is voor aardbeien en het een hoop werk en energie kost om ze nu in de supermarkt te krijgen. Is het zomer, dan zijn er weer volop aardbeien te verkrijgen door heel het land. Het aanbod is dan groot, dus de producten zijn en stuk goedkoper in het juiste seizoen!

 

Hoe weet je nou welke producten bij welk seizoen horen?

Op internet zijn een heleboel varianten te vinden van kalenders waar precies op beschreven staat welke soorten groenten en fruit je in welke maand het beste kan nemen. Allereerst heb je de groente- en fruitkalender van Het Voedingscentrum. Deze kalender geeft niet alleen informatie over de beschikbaarheid per seizoen, maar ook over voedingswaarden, bereidingswijze en houdbaarheid. Daarnaast heb je ook deze groentekalender en deze fruitkalender van 24kitchen. Ook heeft Milieu Centraal een Groente en Fruitkalender App. Deze kun je gewoon downloaden op je telefoon op tablet. Zo kan je in de supermarkt nog even kijken hoe het alweer zat!

 

Wat te eten in februari?

In bovenstaande afbeelding zie je al allerlei soorten groenten en fruit van het seizoen. Deze kalender kan je via Pinterest voor alle maanden van het jaar vinden. Via het Gezondheidsnet kan je ook heel makkelijk per maand een overzichtje vinden, zoals deze kalender van februari. Genoeg keuze zoals je ziet! Op deze lijst staan: andijvie, aubergine, boerenkool, courgette, koolraap, kropsla, pastinaak, pompoen, rucola, snijboon, spinazie, winterpostelein, abrikoos, avocado, kiwi en perzik beschreven als de groenten van februari. Maar onderaan de pagina nog 30 verschillende soorten die eigenlijk het hele jaar door kunnen, zoals aardappelen, appels, bananen, ijsbergsla en wortelen.

 

Genoeg tips en adviezen om mee aan de slag te gaan als jij beter wil letten op het milieu, voedzamer en lekkerder wil eten of gewoon goedkoper verse groenten en fruit wil eten!