contact@suzannebekkers.nl

Wanneer je zwanger bent is het ontzettend belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit is niet alleen belangrijk om zelf fit en in goede conditie te blijven, maar ook voor de groei en ontwikkeling van jouw baby. Voeding speelt tijdens de zwangerschap dus een cruciale rol! Heb jij hier vragen over of kamp je met specifieke klachten of aandoeningen, dan is het ontzettend belangrijk om daar wat mee te doen. Twijfel niet en maak een afspraak bij de diëtiste. De diëtiste kan jouw helpen met al jouw vragen met betrekking tot jouw voedingspatroon tijdens de zwangerschap. Daar kunnen jij en jouw baby beide veel profijt van hebben!


 

Voeding en zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wordt er heel veel van je lichaam gevraagd. Het is niet niks om ervoor te zorgen dat jij zelf fit en in goede conditie blijft en dat tegelijkertijd ook jouw baby zich goed kan ontwikkelen. Hiervoor hebben zowel jij als jouw baby voldoende energie en voedingsstoffen nodig. Voeding draagt namelijk bij aan een goede voedingstoestand van jezelf, een goed verloop van de zwangerschap en vooral een optimale groei en ontwikkeling van jouw kindje! Hiervoor is een uitgebalanceerde voeding enorm van belang.

Het kan daarnaast ook nog zo zijn dat jij bepaalde klachten of een specifiek ziektebeeld hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misselijkheid en overgeven, zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. In zo’n geval is het belang van een goed voedingspatroon nog groter. Dan moet er namelijk extra op jullie worden gelet. Een uitgebalanceerde voeding, die past bij jouw leefstijl, is dan ontzettend belangrijk. Daarnaast is ook bekend dat de kans op complicaties groter is, wanneer je als zwangere vrouw te veel aankomt tijdens de zwangerschap. Een gezond gewicht is heel belangrijk, maar een gezond gewichtsverloop tijdens de zwangerschap ook. Ook in deze situaties kan een gezond en passend voedingspatroon veel voordeel opleveren.

Wanneer maak je een afspraak bij een diëtiste?

Als je vragen hebt over voeding tijdens de zwangerschap, is de diëtiste de juiste persoon om jou daarbij te helpen. Je kan hier met de meest uiteenlopende aan voeding gerelateerde vragen terecht, maar in sommige gevallen is het altijd van belang om een diëtist op te zoeken. Bepaalde ziektebeelden of klachten kunnen ervoor zorgen dat je mogelijk een aangepaste voeding nodig hebt tijdens jouw zwangerschap, zoals:

 • Diabetes
 • (Een verhoogd risico op) zwangerschapsdiabetes (bijvoorbeeld omdat het in familie voorkomt)
 • Hart- en vaatziekten
 • Een darmziekte
 • Chronische obstipatie
 • Een eetstoornis
 • Voedselovergevoeligheid
 • Overgewicht vóór je zwangerschap
 • Hoge bloeddruk (voor of tijdens de zwangerschap)
 • Grote gewichtstoename bij je vorige zwangerschap(pen)
 • Ondergewicht voor of tijdens eerdere zwangerschap(pen)
 • Overmatig overgeven
 • Bij specifieke vragen en problemen op het gebied van zwangerschap en voeding (bijvoorbeeld over veganisme, vegetarisme en borstvoeding).

Iedere zwangerschap is anders en ook ieder lichaam is anders. Dat maakt dat een uitgebalanceerd voedingspatroon ook voor iedereen anders is. Als je op bovenstaande afbeelding klikt kom je bij een animatie van Dieet dit – Dieet dat. In die animatie komt duidelijk naar voren dat een situatie die in eerste instantie hetzelfde lijkt te zijn, toch heel verschillend is en andere maatregelen nodig heeft. Een bezoek aan een diëtist kan niet alleen heel belangrijk zijn maar ook heel ophelderend, omdat jij weet dat je het op de juiste manier aanpakt.

Wat kan je van een diëtiste verwachten?

Wanneer je een afspraak maakt om geholpen te kunnen worden met jouw specifieke hulpvraag, zal er worden gekeken naar een volwaardige en uitgebalanceerde voeding. Aan de hand van jouw situatie, gewoonten, leefstijl en hulpvraag wordt gekeken naar de best passende voeding. Door middel van praktische adviezen die aansluiten bij jouw situatie kan je met kleine stappen al heel veel doen. Zo zorg je ervoor dat jij zelf en jouw kindje tijdens je zwangerschap niets tekort zullen komen. Je zal merken dat je zelf in goede conditie en fit blijft, maar je geeft ook jouw kindje alle energie en voedingsstoffen om zich optimaal te ontwikkelen.

Om de juiste voeding bij zwangerschap samen te stellen, zijn er landelijke, wetenschappelijke richtlijnen ontwikkeld waar ik me als diëtiste aan houdt bij het opstellen van een voedingsadvies. Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Via deze link kom je terecht bij mijn contactgegevens, ik help je graag!