contact@suzannebekkers.nl

Aankomend weekend is het zover! Ongeveer het hele zuiden van Nederland trekt letterlijk een apenpakje aan en duikt de kroeg in om daar gezellig wat biertjes of wijntjes te drinken. Tijd voor carnaval! Nou zit natuurlijk niemand op de woensdag voorafgaand aan de carnaval te wachten op een bericht over de calorieën in deze alcoholische drankjes of de gezondheidseffecten hiervan… Dat snap ik. Maar toch gaat dit bericht daarover! Want is er überhaupt een moment dat daar wel iemand op zit te wachten?! Het leek me juist wel een mooie aanleiding om eens wat informatie te verstrekken. Niet om ervoor te zorgen dat iedereen dit weekend aan de glazen water staat (lijkt me hartstikke ongezellig ook), maar om wat inzicht te bieden en wat tips te delen. Om te laten zien dat je met de carnaval ook gerust kan genieten en niet bang hoeft te zijn dat je daar kilo’s van aan zal gaan komen. Misschien steek je nog wat op van de fabels en heb je nog wat aan de tips! Vooral heel erg veel plezier gewenst dit weekend, alaaaaaf!

 

Allereerst antwoord op de vraag: word je dik van bier?!

Dat ligt er dus heel erg aan, want je wordt namelijk nooit dik van een bepaald product. Je komt enkel en alleen aan wanneer je méér energie binnen krijgt dan dat je verbruikt. In principe maakt het dus niet uit waar die energie vandaan komt. Natuurlijk is het gezonder om deze calorieën te halen uit gezonde producten, maar het is niet zo dat je van gezonde producten niet zal aankomen. Ook gezonde producten kunnen veel calorieën bevatten! Als een biertje 100 calorieën bevat, dan is dat ongeveer gelijk aan de calorieën een gemiddelde banaan. Dat maakt dat biertje natuurlijk niet even gezond als die banaan, maar om de calorieën te verbranden moet je er wel precies hetzelfde voor doen! Het drinken van een biertje of wijntje past dus gerust binnen een gezonde leefstijl, maar dan wel met mate.

 

Hoe veel calorieën zit er in bier? En wat is het verschil tussen verschillende bier- en wijnsoorten:

Je ziet hierboven dat het niet zoveel verschil maakt of je nou bier of wijn drinkt, dus kies vooral niet voor het een of het ander omdat je denkt dat je dan gezonder bezig bent. Het is natuurlijk allebei niet gezond! Door te veel en te vaak alcohol te drinken loop je een hoop gezondheidsrisico’s, maar om het niet te erg te maken zo voor de carnaval, zal ik daar niet op in gaan deze keer ;-). Wil je daar nou wel meer over lezen? Via deze link kom je terecht op de pagina over alcohol van Het Voedingscentrum.

 

Twee fabels over bier en wijn:

  • Het maakt niet uit of je dagelijks één biertje drinkt of in het weekend 7 na elkaar

Helaas! Slecht nieuws, maar het effect van alcohol op de gezondheid is afhankelijk van het drinkpatroon. Het is beter om de alcoholconsumptie te spreiden over de week. De wekelijkse consumptie opsparen voor in het weekend is dus geen goed idee. Lees meer over verantwoorde bierconsumptie

  • Een glas bier staat qua calorieën gelijk aan een boterham met kaas

Een pilsje levert rond de 100 calorieën terwijl een boterham met kaas als snel richting 160 calorieën gaat. Daarnaast zijn de overige voedingswaarden natuurlijk niet met elkaar te vergelijken! Lees meer over deze vergelijking

 

 

Tips voor de carnaval!!

Ik heb geen tips en trucs om ervoor te zorgen dat alcohol tijdens de carnaval ineens gezond is. Helaas! Maar ik heb wel tips voor iedereen die aan het afvallen is, nou net weer helemaal een gezonde leefstijl te pakken had of bang is om aan te komen met de carnaval. Maak je geen zorgen, maar blijf wel een beetje bewust:

  • Beweeg veel. Doe lekker mee in de polonaise, dans op de grote hits van Snollebollekes en Zanger Rinus of wandel mee in de optocht. Al die beweging zorgt er voor dat je wel wat extra energie mag hebben. Je komt niet aan als je meer energie verbruikt dan binnen krijgt, zo simpel is dat eigenlijk. Zorg dat je actief bezig bent met de carnaval en de schade zal reuze meevallen.
  • Probeer midden in de nacht de verleiding te weerstaan om de frietpan aan te zetten of de snackbar in te duiken. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar vier dagen na elkaar een frietje speciaal bovenop al die alcoholische dranken is dan wel weer erg zonde. Heb je echt honger? Neem dan liever een broodje, maak een tosti of laat het bij één snack in plaats van een volledige pizza of kapsalon. Want toch even voor je beeldvorming: Een portie friet (150g) bevat zo’n 450 calorieën, een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) bevat 480 calorieën en een gemiddelde halve pizza (200g) zorgt voor 408 extra calorieën.
  • Probeer af en toe eens een glas light frisdrank of water te drinken tussendoor. Wanneer je de hele dag of avond aan de wijntje of het bier zit, krijg je natuurlijk ook dorst. Vaak heb je de neiging om je biertje extra snel te drinken of er een extra bestellen (even een voor de dorst), maar je kan waarschijnlijk zelf ook wel raden dat jouw dorst daar niet van over zal gaan. Drink af en toe een glas water tussendoor, zodat je de alcoholinname beperkt en ook de volgende ochtend zal je daar blij mee zijn!
  • Sommige mensen vieren carnaval van zo ongeveer fulltime van vrijdagavond tot en met dinsdagavond. Maar misschien vier jij wel alleen carnaval in de avond. Je kan in ieder geval altijd gewoon ‘normaal’ doen tot het moment dat je het huis verlaat. Ga je overdag al op pad: zorg dat je gezond ontbijt en voldoende water drinkt. Je profiteert dan wel van het voordeel dat je de hele dag lekker actief bent! Ga je pas in de avond: zorg dat je gewoon gezond eet overdag. Eet voldoende groenten en fruit en zorg dat je met een verzadigd gevoel het huis verlaat. Zo verklein je de kans op een nachtelijk friettentbezoekje.
  • Kom je thuis en heb je ietsss te diep in het glaasje gekeken. Neem in ieder geval wat glazen water voor je gaat slapen, daar ben je vooral zelf de volgende ochtend blij mee.
  • GENIET ERVAN! En pak de draad gewoon weer op na de carnaval. Voor iedereen die bang is om kilo’s aan te komen tijdens de carnaval: maak je geen zorgen. Je zal merken dat als je er lekker van geniet, een klein beetje bewust nadenkt waar mogelijk (en voor zo ver bewust nadenken mogelijk is…) je vrij weinig verschil zal merken.
  • Ga vooral niet de dag na de carnaval meteen op de weegschaal, maar doe dit lekker pas een week later. Je lijf heeft wel even nodig om te herstellen en om het vocht wat je vasthoudt weer te verliezen. Grote kans dat er een week later niks te merken is en je kan terugkijken op een leuke en gezellige carnaval!!!