contact@suzannebekkers.nl

Wanneer je wil afvallen moet je ervoor zorgen dat je lichaam meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt, zodat je op die manier gewicht gaat verliezen. Dat klinkt natuurlijk heel logisch. En zo werkt het ook! Dus wat doe je dan? Je gaat gewoon méér bewegen en vaker sporten. Dan zorg je er natuurlijk voor dat je meer energie gaat verbruiken en dan zal je dus ook afvallen? Maar uit onderzoek is nu gebleken dat deze aanpak alleen maar op korte termijn een groot effect heeft. Niet het sporten, maar juist het aannemen van een gezond voedingspatroon en een uitgebalanceerd dieet is de cruciale factor bij het afslanken en slank blijven! Uit de studieresultaten van dit onderzoek blijkt dat in het in beweging zijn op zich niet beschermt tegen gewichtstoename… En zo zit dat:



Sporten maakt hongerig

Natuurlijk is het zo dat je met sporten en bewegen calorieën verbrandt en dat dit een positief effect heeft op je gewicht en vetpercentage. Maar wat nog veel belangrijk is, is dat er rekening gehouden moet worden met gedragseffecten. Door te gaan sporten en bewegen verbrand je namelijk niet alleen calorieën, het maakt je ook hongerig! Hierdoor zijn mensen geneigd om na een flinke sportsessie vervolgens méér calorieën te eten dan ze hebben verbrand. kant omdat het aantal verbruikte calorieën heel erg wordt overschat en aan de andere kant doordat de calorieën in de voeding wordt onderschat. Kennis over voeding en een goed voedingspatroon heeft op die manier een veel grotere impact op je lichaamsgewicht dan bewegen.

Amerikaans onderzoek

In een nieuwe Amerikaanse studie werden 2.000 Amerikaanse volwassenen gedurende drie jaar onderzocht. Door meetapparaten te dragen, werd hun energieverbruik en aantal stappen bijgehouden. Daarnaast werden bij aanvang van het onderzoek en na ieder afgerond jaar het gewicht, de lengte en het percentage lichaamsvet gemeten. Op die manier werd hun fysieke activiteit in relatie tot gewichtsveranderingen gemeten.

Verrassend genoeg bleken juist de deelnemers met veel lichamelijke beweging het vaakst te maken te krijgen met gewichtstoename: Amerikaanse mannen die aan de richtlijn voor voldoende beweging voldeden werden zwaarder, terwijl de Amerikaanse mannen die niet voldeden aan de norm gemiddeld 300 gram verloren. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat fysieke activiteit niet voldoende is om toekomstige gewichtstoename tegen te houden. Andere factoren, zoals voeding, spelen een veel crucialere rol.

Inschatten wat je verbruikt

De oorzaak van het relatief lage succes van het sporten is het feit dat veel mensen slecht kunnen inschatten hoeveel ze verbranden en consumeren. In 2010 is in een studie gekeken naar het inzicht van mensen hierop door ze te vragen om in te schatten hoeveel calorieën ze verbruikt hadden. De deelnemers aten uiteindelijk twee tot drie keer de hoeveelheid calorieën die ze feitelijk wisten te verbranden!! Hieruit blijkt dat voeding een belangrijke factor in gewichtsbeheersing is. Portiegroottes en de aard van de voeding zijn van cruciaal belang voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Natuurlijk super dat je gaat bewegen en sporten, maar wat neem je vervolgens als je thuiskomt? Heb je die verbruikte energie binnen een uur alweer gecompenseerd? Dan zal al die moeite niet terug gaan zien op de weegschaal. Om gewicht te verliezen en gezondheid te verbeteren moet je zowel goed eten als ook tijd vinden om te bewegen!

Wat denk jij?!

Ben jij benieuwd of jij goed zou kunnen inschatten wat je allemaal moet doen om een bepaalde hoeveelheid calorieën te verbranden? Via deze link kom je uit bij een pagina met daarop een animatie die laat zien hoe ver je moet lopen om bepaalde voeding te verbranden. Van een chocoladekoekje tot een gekookt ei, hoe lang is dat eigenlijk lopen?!

Herken jij je in het sporten, veel bewegen en maar niet afvallen? Wat praktische tips en adviezen over jouw voedingspatroon kunnen jou al een hele stap verder helpen! Door die twee factoren te combineren zorg je er vervolgens voor dat je wel jouw gewichtsverlies bereikt. Wil je daar graag wat hulp bij? Maak een afspraak bij de diëtiste en kijk samen naar wat jij nog kan verbeteren in jouw voeding!