contact@suzannebekkers.nl

Laatst kwam ik een Australische campagne tegen van enkele jaren terug. Maar dat de campagne al wat ouder is, maakt de boodschap niet minder belangrijk! En daarom wilde ik dit toch eventjes met jullie delen. Volgens het CBS weegt de gemiddelde Nederlandse vrouw 71 kilo. Uiteraard zien niet alle vrouwen die 71 kilo wegen er hetzelfde uit. Afhankelijk van je lengte en gewicht lijk je slanker of voller. Een Australische campagne met daarin 6 vrouwen tussen de 25 en 40 jaar laat dit heel goed zien. Kijk maar even naar onderstaande afbeelding. Alle dames op deze foto wegen 70 kilo, maar hebben elk een heel ander lichaamstype.

 

 

Wat ze met deze campagne duidelijk willen maken is dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen en dat je geen bepaald streefgewicht in je hoofd moet pinnen. Dat getal op die weegschaal zegt lang niet alles! Een duidelijke boodschap die steeds belangrijk schijnt te worden. Steeds meer vrouwen zijn bezig met hun uiterlijk en gewicht. Door Social Media is jezelf vergelijken met anderen heel verleidelijk en makkelijk. Vaak wordt het onbewust gedaan door alle foto’s die je dagelijks voorbij ziet komen. Maar kijk eens goed naar bovenstaande foto, deze foto zegt toch meer dan 1000 woorden? Want als al deze vrouwen 70 kg wegen, wat zegt dat getal op de weegschaal dan eigenlijk?

 

Wat zegt het getal op de weegschaal over jou!?

Het getal op de weegschaal geeft jouw gewicht aan. Punt. Er zijn ontzettend veel factoren die invloed hebben op het getal op die weegschaal. Dat getal geeft namelijk het gewicht aan, niet hoeveel vet je hebt. De ene dag heb je weinig eetlust of moet je veel plassen, waardoor je minder weegt. De andere dag houdt jouw lichaam meer vocht vast, omdat je meer zout hebt gegeten hebt, alcohol hebt gedronken of ongesteld moet worden. Ben je daardoor vetter? Nee. Je bent zwaarder, dat wel, maar je bent niet vetter. Als je een liter water drinkt ben je ook zwaarder, maar niet ineens vetter. Ga je de ene keer in de ochtend op de weegschaal staan en een week later in de avond, dan kan dat goed een paar kilo schelen. Nee je bent niet ineens vetter, er zit gewoon eten en drinken in je maag en darmen. En buiten al die invloeden om, wie weet er nou eigenlijk hoeveel jij weegt? Alleen jij. En zou er iemand zijn die er ook maar iets om geeft hoeveel jij weegt? Ik denk het niet…

 

Overgewicht

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gewicht niet belangrijk is en dat je nóóit op de weegschaal moet gaan staan. Als je aan het afvallen bent, sta je misschien vaker op de weegschaal om te kijken hoe het ervoor staat. Daar is absoluut niks mis mee. Het is heel verstandig om een beeld te hebben van wat jij ongeveer weegt en dit als richtlijn in de gaten te houden. Zo kan je zien of jij goed op weg bent of blijft. Overgewicht is heel ongezond en brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dus goed om dit in de gaten te houden en af te vallen wanneer je overgewicht hebt. Maar jezelf een bepaald getal in je hoofd pinnen is dan weer niet zo goed, want er is geen één vrouw (of man) die iedere dag hetzelfde weegt.. En er is niet één bepaald gewicht wat goed of gezond is.

Stel je bent 1 kilo vet verloren maar hebt ook 1 kilo spiermassa gewonnen. Hartstikke goed! Maar, shit! De weegschaal zegt dat er niks is veranderd… Je weegt hetzelfde. Je bent dus helemaal niet goed bezig. Of wel?
Geeft de weegschaal aan hoeveel je gesport hebt? Hoe goed je eruit ziet? Hoe lekker je nieuwe broek zit? Hoe je weer begint te stralen? Hoe je taille en heupen smaller zijn geworden? Nee. Die weegschaal zegt dat er niks veranderd is, terwijl jij aan alle kanten kan zien hoeveel je bereikt hebt en wat je al voor elkaar gekregen hebt! Alles wat je bereikt hebt is meetbaar. Je kleding die beter past, de centimeters die eraf zijn, je conditie die verbeterd is, je kracht die is toegenomen, je voelt je fitter. Maar toch doen al deze feiten er ineens niet meer toe als dat ene nietszeggende feitje op de weegschaal iets anders zegt dan je hoopte. En dat is het helemaal niet waard. Jij bent namelijk veel meer waard. Het gaat erom hoe jij je voelt, dat je goed bezig bent, gezonder wordt en dat jij jouw doelen gaat behalen!

 

Het behalen van je doel

Dus voordat je de volgende keer weer teleurgesteld van de weegschaal afstapt, omdat die niet zei wat je verwacht of gehoopt had, sta dan even stil bij alle andere feiten die aantonen dat je harstikke goed bezig bent. Let eens op je lichaam, zie hoe je vooruit gaat en blijf zo lekker doorgaan. Laat je niet uit het veld slaan door dat getal op de weegschaal. Denk niet ‘zie je wel, het heeft toch allemaal geen zin’ en duik niet vervolgens in de kast om een zak chips open te trekken.

Je doel is toch om er beter uit te zien? Je doel is toch om je gezonder en fitter te voelen? Om beter in je kleding te passen? Om lekkerder in je vel te zitten en tevreden te zijn met jezelf? Al die dingen zijn te zien aan de buitenkant, alle stappen die je zet zijn zichtbaar. Misschien is jouw gewicht hetzelfde gebleven maar jouw middelomtrek enorm gedaald! Jouw doel mag nooit een bepaald gewicht zijn, want waarom wil je naar dat gewicht?! Zolang jij te erg gefocust blijft op dat ene getalletje op de weegschaal, word je dan wel ooit tevreden? Je hebt misschien een bepaald gewicht in jouw hoofd, omdat jij jezelf op dat gewicht beter voelt, fitter voelt of lekkerder in je vel zit? Of omdat je bij dat gewicht geen overgewicht meer hebt. Dat zijn goede doelen! Maar maak dat specifieke getalletje daar los van!

 

Gezonde voeding

Wil jij nou eigenlijk ook wel wat fitter, gezonder, slanker, strakker worden? Begin eens met het aanpakken van jouw voedingspatroon, want daar kan je al enorm ver mee komen. Dit kan heel veel met jouw lichaam, energie en stemming doen. En dat getal op de weegschaal? Natuurlijk, ga jij lekker aan de slag, dan wordt dat getal vanzelf minder. Je gaat het aan alles voelen en merken. Maar is dat het allerbelangrijkste? Wat is jouw onderliggende doel? Houd dat in je achterhoofd en steek je energie in alle dingen die jou gaan helpen met het behalen van dat doel. Haal die focus van die weegschaal, want dat maakt het hele proces een stuk aangenamer!!