contact@suzannebekkers.nl

Wat is er nou lekkerder dan de dag beginnen met een vers kopje koffie? Over koffie wordt heel verschillend gedacht: de een zegt dat je het eindeloos kunt drinken en dat het goed is voor je gezondheid, terwijl de ander zegt dat het een vochtafdrijvend effect heeft en het slecht is voor je cholesterol. Maar wat is nou waar?!

 

 

Voedingsstoffen koffie

Wat zit er om te beginnen nou eigenlijk allemaal in dat kopje zwarte koffie? Koffie bevat per 100 ml: 98 ml water, 0,2 gram vezel, Vit B1 en B2, zout, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en 60 mg cafeïne.

 

Cafeïne

Koffiedrinkers zijn het er waarschijnlijk volkomen mee eens: van koffie kikker je op. Maar hoe zit dat precies? Koffie bevat de stimulerende stof cafeïne. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt af van de soort, de sterkte en de grootte van de kop of mok. In een kop van 125 milliliter koffie, gezet met een papieren filter in een koffiezetapparaat, zit ongeveer 85 milligram cafeïne.

Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld met het drinken van 1 à 2 kopjes koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect. Voor sporters kan cafeïne helpen zich voor langere tijd in te spannen.

Het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Maar wat te veel is, verschilt sterk per persoon…

 

Koffie droogt toch uit?

Nee hoor, dit is een fabel!

Dranken met cafeïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken. Dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Er verlaat dus niet méér vocht het lichaam.

In 2014 is nog onderzoek gedaan naar het effect op de hoeveelheid vocht in je lichaam wanneer je koffie of water drinkt. Proefpersonen dronken eerst voor een bepaalde periode allemaal of 4x 200 ml water of 4x 200 ml koffie op een dag, vervolgens kregen ze 10 dagen rust en daarna werd de inname omgedraaid. Hier kwamen geen verschillen uit naar voren! Koffie droogt dus niet uit en telt gewoon mee met de vochtinname. Je hoeft dus niet een extra glas water te drinken naast je kop koffie.

 

En hoe zit dat met koffie en je cholesterol?

  • Koffiebonen bevatten een vetachtige stof: cafestol. Cafestol verhoogt het cholesterol en maakt daardoor de kans op hart- en vaatziekten groter. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
  • Door koffie te zetten met een papieren filter, blijft het cafestol achter in de filter en heeft de koffie geen negatief effect op het cholesterol. Ook oploskoffie en koffie van pads en koffie gezet bevatten weinig cafestol.
  • Ongefilterde koffie kun je beter vermijden. Denk dan aan kookkoffie en koffie gezet met een cafetière.
  • Koffie van cups of espresso bevat ook nog een kleine hoeveelheid cafestol. Beperk het drinken tot 2 à 3 kopjes per dag.

 

Minder risico op ziekten

Een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten. Ook is aangetoond dat een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het gebruik van 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie gebruik samen hangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. Het verband is vergelijkbaar voor koffie met cafeïne en decafé.

 

Adviezen

In het kort gelden deze adviezen voor koffie:

  • Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag.
  • Vanwege het cafestol geldt het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken en niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
  • Voor kinderen onder de 13 geldt het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding krijgen het advies maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken.

Koffie is dus zeker niet slecht, doe vooral waar jij je goed bij voelt. Lust je geen koffie of krijg je er snel een gejaagd gevoel van, dan is het voor jou beter om het te laten staan. Zweer je bij je kopje koffie in de ochtend en merk je dat het jou alerter en gefocust maakt, laat het dan zeker niet staan! Doe waar jij je goed bij voelt en wat jij zelf prettig vindt. Het beste is wel om het te beperken tot maximaal 4 kopjes per dag, dan weet je zeker dat je er geen nadelige effecten van merkt. Maar één ding is in ieder geval zeker: met een paar kopjes koffie per dag is helemaal niks mis.

Zo, dat gezegd hebbende ga ik nog even een bakkie halen hoor!