contact@suzannebekkers.nl

Whoehoeee, het is woensdagmorgen en het is al bijna weekend! We gaan een lekker zonnig weekend tegenmoet en daar word ik heeel blij van. Morgen ga ik, voor het eerst dit jaar, lekker barbecueën! En ik acht de kans groot dat ik niet de enige ben aankomend weekend. Leuk! En vooral heel gezellig! Maar hoe pak je dat aan als je een beetje gezond wil eten? Veel mensen vinden de termen barbecue en gezond dan ook absoluut niet bij elkaar passen en laten het gezonde eten dan ook maar gewoon even helemaal links liggen. Maar je kan gerust gezond eten tijdens het barbecueën en je kan makkelijk een beetje op de lijn letten. Maar hoe dan? Om je daar een beetje mee op weg te helpen staan hieronder 10 tips voor een gezondere barbecue. Ik wens iedereen een heel fijn weekend en een lekkere en gezonde barbecue 🙂

 

10 tips voor een gezonde barbecue

 

1. Snack met rauwkost in plaats van stokbrood met kruidenboter

Yes, de barbecue gaat beginnen! Gelukkig maar want je vergaat bijna van de honger. Helaas duurt het bij aanvang van zo’n barbecue nog wel even voordat de eerste stukjes vlees en vis klaar zijn, dus begin je alvast aan de stokbroodjes met kruidenboter. Voor je het weet zit je er eigenlijk al vol van… Klinkt bekend he? Helaas niet zo gezond en je krijgt er al meteen een hoop energie mee binnen! Nou kan je hier op twee manieren al behoorlijk wat winst behalen: zorg ervoor dat je niet alleen kruidenboter op tafel hebt staan, maar ook magere soorten spread voor op een stokbroodje. Drie stokbroodjes met kruidenboter bevatten namelijk ruim 100 calorieën méér dan drie stokbroodjes met hüttenkäse. Zorg er daarnaast voor dat je altijd schaaltjes rauwkost op tafel hebt staan om de tijd mee vol te snacken. In plaats van te beginnen aan de stokbroodjes schep je alvast een keer wat op van een lekkere groene salade of pik je wat snoeptomaatjes, komkommer, paprika of lekkere olijfjes weg!

2. Kies voor mager vlees

En dan is het tijd voor een lekker stukjes vlees. Het klinkt misschien heel logisch, maar bij de meeste barbecues kunnen speklappen, hamburgers en worstjes niet ontbreken. Vleessoorten die enorm vet zijn en veel calorieën bevatten! Kies in plaats daarvan liever voor bijvoorbeeld kip, kalkoen, biefstuk, varkenshaasjes of mager rundergehakt, die leveren een stuk minder vet en calorieën.

3. Eet ook vis

Vis wordt nog wel eens vergeten bij het barbecueën en dat is zonde! Vis is niet alleen gezond, een lekker witvisje of garnalenspiesje is ook nog eens heel mager! Maak eens spiesjes met garnalen en groenten (zoals op de foto) of bak een stuk zalm met wat citroensap en kruiden in aluminiumfolie. Heerlijk!

4. Marineer vlees en vis en laat de sausjes staan

Marineer het vlees? Ja! Want wanneer je je vlees marineert voor je het op de barbecue legt, heb je geen vettige sausjes meer nodig voor de smaak. Kies voor een klein beetje olie met lekkere kruiden en specerijen. Hoe langer je het van tevoren marineert, hoe beter de smaak wordt.

5. Wil je toch sausjes? Maak ze zelf!

Toch liever een sausje bij de barbecue? Maak het dan zelf! Guacemole, pesto, hummus, salsa en tzatziki zijn binnen een paar minuten klaar. Het internet staat vol met lekkere en gezonde recepten voor verschillende barbecue sausjes. Door ze zelf te maken vermijd je in ieder geval de toegevoegde suikers die in de kant-en-klare sausjes zitten. Wil je toch gewoon sausjes uit een fles: let dan goed op welke sausjes je neemt. Volvette mayonaise tikt enorm aan, maar curry en ketchup bevatten daarentegen maar weinig energie. Kijk even op het etiket van de saus die jij lekker vindt.

6. Gegrilde groenten

Vergeet de groenten niet! Groenten worden nog wel eens over het hoofd gezien tijdens een barbecue. En dat terwijl het de barbecue niet alleen gezonder, maar ook nog eens veel lekkerder kan maken. Leg een maïskolf op de grill, maak groentepakketjes in aluminiumfolie of maak spiesjes van courgette, paprika en champignon (zoals op de foto).

7. Vergeet de salades niet

En dan bedoel ik niet de aardappel- of huzarensalade. Juist deze salades worden vaak op tafel gezet bij een barbecue, maar bevatten weinig groenten en veel calorieën. Maak in plaats daarvan lekkere groente salades, veel frisser en de perfecte manier om nog wat extra gezonde opties op tafel te zetten. Maak een groene caprese salade met mozzarella, tomaat en basilicum of maak een groene geitenkaassalade met amandelen (zoals die op de foto).

8. Eet fruit als toetje

Ook als je de hele barbecue lang gezond bezig bent geweest, kun je nog flink de fout in gaan door een Magnum of halve bak ijs als toetje te nemen… Sorry dat ik het zeg, ik vind het zelf ook geen leuk nieuws, maar het is wel zo. Kies daarom liever voor een gezonde fruitsalade, eventueel met wat magere kwark of yoghurt. Of een lekker schaaltje aardbeien met een beetje slagroom (want dat mag dan wel hè..). Of sla het toetje over en maak een lekkere koffie. Zo sluit je de maaltijd in stijl af!

9. Drink (ook) water

Een andere belangrijke valkuil is het drinken tijdens de barbecue. Hier kan je veel winst in behalen! Een gezellige barbecue gaat vaak gepaard met een paar heerlijke alcoholische drankjes. Die paar biertjes of wijntjes tikken helaas enorm aan. Helaas zijn het maar lege calorieën, waar jouw lijf eigenlijk niks aan heeft, en krijg je er ook nog eens éxtra trek van. Nou wil ik je zeker niet adviseren om de alcohol helemaal te laten staan, maar je kan er wel bewust mee omgaan. Neem bijvoorbeeld bij ieder glas alcohol ook een glas water of wissel alcohol met water af. Drink in ieder geval geen frisdrank of andere sappen met (te veel) onnodige suikers, dat is zonde!

10. Eet langzaam

En dan de laatste barbecue tip: eet langzaam. Vaak blijf je bij een barbecue lekker lang tafelen en zolang al dat lekkers voor je neus staat blijf je daardoor ook steeds maar eten. Als je met enorme honger aan tafel verschijnt is de kans groot dat je in een korte tijd al heel veel eet en daardoor jezelf letterlijk vol stopt. Door tussen de verschillende hapjes je tijd te nemen, voorkom je dat je belachelijk veel eet en zo al te ruim over je caloriebehoefte heen gaat! Neem de tijd om bewust te eten en te genieten van het gezelschap! Daardoor ga je al minder en rustiger eten.

Geniet ervan!!