contact@suzannebekkers.nl

Het is weer zover! Morgen komt (als het goed is natuurlijk) Sinterklaas weer in het land. De pepernoten en chocoladeletters liggen al weken in de winkels, maar vanaf morgen kan je er écht niet meer omheen. Op je werk, in de winkels, tijdens de gezellige Sinterklaas- en surpriseavondjes, overal zullen de lekkernijen je om de oren vliegen. Klinkt natuurlijk niet zo vervelend, maar dat kan het wel zijn. Hoe sla je jezelf door deze periode heen wanneer je aan het afvallen bent of wanneer je in ieder geval niet wil zorgen dat je aankomt?

Nu is het natuurlijk niet nodig om jezelf al die lekkere dingen helemaal te ontzeggen. Je kan best af en toe genieten van de pepernoten en chocoladeletters zonder hier ook maar een grammetje van aan te komen! Maar ik zeg niet voor niets ‘af en toe’. Het is belangrijk om het bewust en met mate te doen en daarvoor kan het heel handig zijn om inzicht te krijgen in wat er nou eigenlijk allemaal in al die lekkere dingen zit en te weten welke praktische adviezen jij kunt toepassen om het allemaal een beetje onder controle te houden!

In onderstaande tabel staat een overzicht met de voedingswaarden van verschillende Sinterklaas lekkernijen:

Snoepgoed Portie* Kcal Gram suiker Gram verzadigde vetten
TaaiTaai 1 poppetje (13,5 gram) 50 5 0
Marsepein 25 gram 105 19 0.2
Amandelstaaf 25 gram 114 7 3
Speculaasje 2 stuks (25 gram) 120 7 2.4
Gevulde speculaas 40 gram 148 15 2.2
Pepernoten 50 gram 180 18 0.4
Kruidnoten 50 gram 222 16 3
Chocolade kruidnoten 50 gram 232 22 6
Chocolademunten 3 grote (37,5 gram) 196 24 6.4
Speculaasbrokken 50 gram 250 16 6
Chocoladeletter klein 65 gram 363 34 14
Chocoladeletter groot 100 gram 559 52 22

*Portie: Vorige week schreef ik al dat je goed moet kijken naar welke portie een fabrikant aangehouden heeft. Want wie zegt dat deze portie ook overeenkomt met jouw portie? Nu is dat natuurlijk precies hetzelfde verhaal met mijn tabel hierboven. Want als 50 gram chocolade kruidnoten overeenkomt met één portie, wil dat dus zeggen dat je met een klein zakje vijf keer kan doen! Hilarisch…

Nou zijn er 100 tips om te voorkomen dat je gaat snacken of snaaien, zoals ervoor zorgen dat je niet met honger naar een Sinterklaasfeestje gaat en dat je gedurende de dag regelmatig en voldoende eet! Maar je ontkomt er niet aan dat je een keer zin hebt om wat lekkers te nemen bij de koffie of op een Sinterklaasfeestje. Daarnaast is de kans groot dat je niet alleen woont en om die reden toch van alles in huis hebt. Daarom hieronder 5 tips die specifiek gaan over het Sinterklaas snoepgoed:

1. Ga voor een normale kleine chocoladeletter in plaats van een grote luxe variant

Zoals je in de tabel ziet staan, maakt de grootte van een chocoladeletter nogal veel verschil als je kijkt naar de voedingswaarden. Ja logisch… Maar wat je waarschijnlijk ook logisch vindt, is dat hij hoe dan ook helemaal op gaat. Niet per se in één keer natuurlijk, maar of je nou een grote chocoladeletter in huis hebt of een kleine, je gooit niet de helft weg. En als hij op is heb je hoogstwaarschijnlijk meer dan genoeg gehad. Zoals je in de tabel hierboven ziet is het verschil tussen een kleine en grote letter bijna 200 kilocalorieën per stuk!! Dit is de vergelijking tussen twee gewone chocoladeletters. Dus gewoon puur, melk of wit (het verschil tussen deze smaken is minimaal, dus kies gewoon welke je het meest lekker vindt). Maar je hebt ze tegenwoordig namelijk ook met praliné, van Tony’s Chocolonely of boordevol gemengde noten… Erg lekker, maar ze zijn ook zwaarder, groter en bevatten veel meer energie, vet en suiker door al die toevoegingen. Als je nou gewoon kiest voor een kleine letter, scheelt dat niet alleen al die extra kilocalorieën, maar hoogstwaarschijnlijk ook een enorm misselijk gevoel en buikpijn!

2. Neem de gewone kruidnoten of neem pepernoten

Net als bij die chocoladeletters heb je de kruidnoten tegenwoordig in echt alle smaken die je maar kan bedenken. Ze hebben zelfs complete winkels vol met kruid- en pepernoten in allerlei smaken. Al die smaken zitten er natuurlijk niet zomaar ineens in. Zonder extra suiker toe te voegen zal er weinig gebeuren. Daarnaast zijn deze speciale kruidnoten vaak ook zwaarder, dus jezelf aan die portie van 50 gram houden wordt steeds moeilijker.

Maar aan de andere kant heb je tegenwoordig ook de kruidnoten met minder suiker, speltkruidnoten en ik zag zelfs light kruidnoten voorbijkomen. Ook dat is niet zo’n goed idee als je het mij vraagt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die lightproducten eten, vaak meer eten! De grote valkuil is namelijk dat je het idee hebt dat je gezonder bezig bent, dus van jezelf nog wel een extra handje of bakje mag nemen. Als je echter op het etiket van deze kruidnoten kijkt, zie je dat het weer een goede verkooptruc is, want veel verschil met gewone kruidnoten maakt het meestal niet!

Je kan dus beter gewoon kiezen voor een handje lekkere, gewone kruidnoten. Of probeer eens de echte pepernoten. Pepernoten zijn de kleine blokjes die wat meer op taaitaai lijken. Deze bevatten, zoals je in bovenstaande tabel kan zien, een stuk minder calorieën dan de pepernoten.

3. Kies kleine zakjes kruidnoten

Komen we meteen bij het volgende puntje. Sommige mensen zijn heel goed in het eten van een handje kruidnoten, andere mensen hebben heel veel moeite met maat houden. Wat is dan het slimste om te doen? Natuurlijk kan je er het beste voor zorgen om deze lekkernijen niet te veel in huis te halen. Maar soms ontkom je hier niet aan. Woon je in een huis met nog wat andere mensen, misschien wel kinderen, dan is er meestal toch wel wat lekkers in huis.

Wat jou dan wel kan helpen is het kopen van kleine verpakkingen. Je hebt zakken kruidnoten in allerlei verschillende maten. Zo kan je een zak van 1 kg kopen, maar heb je tegenwoordig ook zogenaamde uitdeelzakjes met 50 gram met kruidnoten erin. Zo’n zakje kan je met een gerust hart helemaal leeg eten!

4. Eet bewust

Het kopen van kleine verpakkingen is heel handig als je wil voorkomen dat je gedachteloos een hele zak kruidnoten eet. Voor je het weet ben je bij de bodem van het zakje en heb je er niet eens echt van genoten. Het kan een enorm groot verschil maken wanneer je rustig en bewust eet.

Wat hier ook belangrijk bij is, is dat je geen speculaasjes moet eten als je eigenlijk heel erg veel zin hebt in een stuk van die lekkere chocoladereep. De trek in die chocolade zal gewoon in je hoofd blijven zitten en uiteindelijk begin je er toch aan. Je eet dan uiteindelijk alleen maar meer. Natuurlijk is het beter om te kiezen voor gewone kruidnoten in plaats van chocolade kruidnoten, maar als jij echt zin hebt in die chocolade kruidnoten kan je beter daar gewoon een handje van nemen. Maar eet ze dan bewust, eet ze rustig en geniet er echt van! Zo zal je merken dat je na één of twee handjes ook echt wel genoeg gehad hebt!

5. Of, of…

Hoe vaak hoor je het wel niet. Het is of, of en niet en, en. Niks aan gelogen! Heb jij ’s middags bij de koffie dat handje chocoladepepernoten op, ga dan ’s avonds niet ook nog voor dat stuk gevulde speculaas. Je kan gerust wat lekkers nemen, maar overdrijf het niet! Zit je ’s morgens lekker op te starten met een bakje koffie, bedenk je dan hoe jouw dag er uit zal gaan zien. Moet je in de middag ook nog op visite of heb je vanavond een lekker avondje op de bank?Denk dan even goed na of je liever nu die kruidnoten eet, vanmiddag met de visite of vanavond op de bank!

Heb jij andere vragen over jouw eetpatroon of wil je jouw persoonlijke situatie een keer bespreken? Zou jij misschien wel wat hulp kunnen gebruiken bij het fit en gezond doorkomen van de feestmaanden? Neem gerust contact met mij op, misschien is het voor jou zelfs wel mogelijk om gratis langs te komen (als je al door je eigen risico van dit jaar heen bent)!