contact@suzannebekkers.nl

Over het wel of niet eten van brood wordt vaak gediscussieerd. Iedereen heeft er een mening over en daardoor ontstaan veel twijfels. Wat is nou waar? Is brood nou wel of niet gezond? En welk brood kan je het beste nemen? Hieronder een aantal feiten of fabels die NU.nl voorlegde aan het Voedingscentrum. De volledige lijst met vragen en antwoorden lees je op: http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4754520/feit-of-fabel-grootste-onzin-brood.html

1. Speltbrood is gezonder dan tarwebrood – fabel

Dit is niet waar. Spelt en tarwe zijn granen die dezelfde voedingsstoffen bevatten: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Beide soorten brood bevatten ook gluten (eiwitten). Sommige mensen beweren dat speltbrood lichter verteerbaar zou zijn, maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Bij zowel spelt- als tarwebrood is het voor de gezondheid vooral belangrijk om te kiezen voor de volkoren variant.

2. Als je wil afvallen, kan je het beste geen brood eten – fabel

Ook dit is een fabel. Afvallen doe je namelijk door gezonder en minder te eten. Als je een hele productgroep weglaat is de kans groot dat je afvalt, maar het maakt niet uit of dit brood is of iets anders. Omdat volkorenbrood een gezond product is, kan je beter kijken naar andere ongezonde eetgewoontes of producten. Bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes of misschien juist het ongezonde beleg dat je op je brood smeert. Op die manier val je af en leef je gezonder.

3. Als je geen brood eet, krijg je een jodiumtekort – feit

Feit! De gemiddelde Nederlander krijgt theoretisch gezien te weinig jodium binnen uit producten anders dan brood. Theoretisch gezien zou daarom een groot deel van de bevolking een jodiumtekort oplopen als we massaal stoppen met het eten van brood. Daarom is ook het verrijkingsadvies, om jodium toe te voegen aan bakkerszout, in het leven geroepen.

4. Donkerder brood is gezonder dan lichtgekleurd brood – fabel

Ook dit is een fabel. De kleur van het brood zegt lang niet alles. Het gaat erom of het brood gemaakt is van de hele graankorrel, dus volkorentarwemeel. Hiervoor moet je altijd goed op het etiket kijken en niet afgaan op de kleur van het brood zelf. Wat wel goed is om te weten: volgens de Broodwet moét een brood 100 procent volkoren zijn als in de naam van het brood ‘volkoren’ staat.

5. Brood kun je maximaal een halve week bewaren – feit en fabel

Brood kun je in de keukenkast ongeveer twee tot vier dagen bewaren. Als je het brood in de vriezer stopt, kun je het daar nog ongeveer een maand bewaren. Als brood niet meer goed is smaakt en ruikt het muf, is het droog of beschimmeld. Bedorven brood herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

6. Brood uit de vriezer verliest zijn voedingswaarde in vergelijking met vers brood – fabel

Er zitten nog ongeveer evenveel vitamines en mineralen in brood uit de vriezer als in vers brood. Vitamineverlies gaat namelijk erg traag als je eten bevriest. Daarom staan bijvoorbeeld groente uit de vriezer ook in de Schijf van Vijf.