contact@suzannebekkers.nl

Het is echt heerlijk weer om lekker te barbecueën, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ziek wordt van de barbecue! Om dat te voorkomen is het belangrijk om veilig te barbecueën. Let daarom goed op het kopen, wassen, bewaren en bereiden van het vlees, de salades en al het andere lekkers. Met onderstaande informatie en tips, zorg jij ervoor dat je veilig kan barbecueën en voorkom je dat je ziek wordt:

 

5x veilig barbecueën

Door verkeerde bereiding kan je flinke buikpijn krijgen! Met de 5 onderstaande tips van het Voedingscentrum zorg je ervoor dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie:

Waarom moet je verbrande stukjes wegsnijden?

Bij punt 4 staat het beschreven: Snijd verbrande stukjes weg. Maar waarom is dat? Wat is er gevaarlijke of ongezond aan die verbrande stukjes?

Wanneer je eten laat aanbranden ontstaan er zogenaamde PAK’s. PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) zijn kankerverwekkende stoffen. PAK’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen. In aangebrande producten, bijvoorbeeld vlees of brood, kunnen daarom PAK’s zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. Je kunt zelf de vorming van PAK’s voorkomen door te zorgen dat er geen zwarte randjes of zwarte korstjes ontstaan bij de bereiding van eten.

Tijdens het roosteren, bakken, braden en barbecueën is de vorming van PAK’s te voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen zwarte randjes of zwarte korstjes ontstaan. ontstaan er toch zwarte randjes of korstjes, snijd die dan weg.