Vorige week verscheen er een heel interessant artikel in het Nederlandse Tijdschrift Voor Diëtisten. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van een onderzoek over hoe consumenten en diëtisten denken over bepaalde voedingsmiddelen. Welke producten worden als gezond gezien en welke producten worden als ongezond gezien? In totaal werden er 55 voedingsmiddelen voorgelegd aan diëtisten en consumenten. De deelnemers van het onderzoek kregen een afbeelding van een product te zien en moesten vervolgens aangeven of ze dit een gezond of ongezond product vonden. Ook de reactietijd werd meegenomen bij het analyseren van de gegeven antwoorden. Uit die antwoorden bleek dat er over een aantal producten toch nog wel heel verschillend gedacht wordt!
Dit vond de consument gezonder:
Er waren een aantal producten waar de consument wat te positief over is. Cruesli, honing, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d’orange werden door de consument namelijk een stuk gezonder gezien dan door de diëtist. Deze producten profiteren voornamelijk van hun ‘gezonde naam’. Cruesli en mueslirepen bevatten veel suiker en nauwelijks vezels, waardoor ze amper verzadigen. Honing bestaat bijna uitsluitend uit suiker en kokosvet bevat voornamelijk verzadigde vetten. Versgeperste jus d’orange wordt waarschijnlijk door veel consumenten als fruit gezien, terwijl het veel minder vezels bevat.
Dit vond de diëtist gezonder:
Maar er zijn ook producten waar de consument negatiever over denkt dan de diëtist: Pindakaas, koffie, hummus, margarine en light frisdrank werden door de diëtist een stuk gezonder gezien. Pindakaas en margarine zijn vet- en energierijk, maar leveren allebei gezonde vetten. Margarine is daarnaast een belangrijke bron van vitamine A en D. Filterkoffie zonder suiker past ook gewoon in een gezond eetpatroon, maar vanwege de cafeïne wel maximaal 4 kopjes per dag. Hummus is een relatief onbekend product en dat heeft mogelijk meegespeeld in de beoordeling. Het is een spread die bestaat uit kikkererwten en olijfolie: calorierijk, maar een bron van goede onverzadigde vetten. Diëtisten beoordelen light frisdrank ook minder ongezond dan consumenten. Dit komt doordat er geen suiker, dus geen calorieën in zitten. De reden dat light frisdrank niet in de Schijf van Vijf staat komt door de zuren die het gebit aantasten. In plaats van frisdrank kan je natuurlijk beter water, thee en koffie drinken.
Ze waren het soms ook gewoon met elkaar eens:
Verse groenten, banaan, avocado, vis, kraanwater, volkorenbrood, havermout, donkerbruin brood en ongezouten noten worden door zowel de consument als de diëtist gezien als gezonde producten. Ketchup, vruchtensap uit pak, popcorn, bier, melkchocolade, frisdrank, chips, friet en energiedrank werden door beide partijen gezien als ongezond.
Onderverdeling per productgroep
In het artikel werd ook nog gekeken naar hoe verschillende producten gerangschikt werden binnen een bepaalde productgroep, dus hoe consumenten en diëtisten bijvoorbeeld blikgroenten, diepvriesgroenten en verse groenten of hoe ze tarwe-, spelt- en volkorenbrood onderverdelen van gezond naar ongezond. Een overzichtelijk schema van die uitkomsten vind je terug in het volledige artikel.
Conclusie:
Het onderzoek laat goed zien hoe diëtisten en consumenten denken over bepaalde voedingsmiddelen en dat de meningen toch nogal eens verschillen. De consument blijkt op sommige vlakken al goed op de hoogte, maar er valt zeker nog winst te behalen. Diëtisten vinden pindakaas, koffie, hummus, margarine en light frisdrank gezonder dan de consument. Cruesli, honing, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d’orange worden door de consument gezonder gevonden dan door de diëtist.
In het artikel staat dan ook beschreven dat de diëtist bij het geven van voorlichting en adviezen rekening moet houden met het verkeerde imago van sommige producten. Als expert op het gebied van voeding, is het de taak van de diëtist om de consument te helpen met het maken van gezonde productkeuzes. Het is natuurlijk niet zo dat je dan helemaal geen ongezondere voedingsmiddelen meer zou mogen eten, maar het is wel belangrijk dat je basisvoeding bestaat uit gezonde voedingsmiddelen. De ongezondere voedingsmiddelen zijn dan voor af en toe, om bewust van te genieten en in kleine porties te nemen. Om een gezonde basisvoeding te creëren is het van belang dat je weet wat nou eigenlijk wel en niet gezond is. En ook waarom dat zo is! Alleen dan kan je die juiste keuzes ook maken. De diëtist kan de consument helpen om inzicht te krijgen in die gezonde productkeuzes en zo helpen om het voedingspatroon te verbeteren. Want, ja daar is hij weer: alle beetjes helpen!
Het volledige artikel lees je hier
Merk jij dat je wel wat meer kennis en inzicht kan gebruiken met betrekking tot een gezond voedingspatroon? Wil jij wel wat gezonder leven, maar weet je gewoon niet hoe je het moet aanpakken? De diëtist kan jou helpen. En ik help jou daar heel graag bij! Twijfel niet langer, start met jou weg naar een gezond voedingspatroon door een afspraak te maken. Klik voor mijn contactgegevens door naar deze pagina.