contact@suzannebekkers.nl

YESSSS, nog een paar nachtjes slapen en dan is het kerst! Ik heb er ontzettend veel zin in! Gezellig kletsen, lekker eten, cadeautjes uitdelen (en zelf uitpakken natuurlijk), een lekker wijntje erbij en dat allemaal samen met de familie. Wat wil je nog meer? Allereerst wil ik daarom meteen even zeggen dat ik vind dat iedereen vooral lekker moet genieten tijdens de feestdagen en dat je vooral niet té veel moet letten op calorieën en gezond eten. Gewoon genieten van de gezellige dagen met familie en vrienden, want daar gaat het om!

Maar nou staat dat vele eten natuurlijk bij de meeste mensen wel centraal tijdens de feestdagen. En dat is misschien niet altijd even prettig. Misschien maak jij je daar toch wel druk om en ben je bang om aan te komen tijdens de feestdagen? Logische gedachte, maar eigenlijk nergens voor nodig hoor! Er komen in principe 4 feestdagen aan: Kerstavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Oudjaar. Misschien een vijfde bij sommige mensen, maar wat ik wil zeggen is dat er meer ‘normale’ dagen zijn dan feestdagen. Zorg jij ervoor dat je op deze dagen gezond eet en voldoende beweegt, dan gaan die vier feestdagen er ook echt niet voor zorgen dat jij kilo’s aankomt. Zeker niet als je tijdens de kerstdagen gebruik maakt van onderstaande tips, dan kan jij lekker gaan genieten en zal het allemaal reuze meevallen:

je-wordt-niet-dik

1. Houd zoveel mogelijk je normale ritme aan

Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme. Er staat een uitgebreid ontbijt en een groot kerstdiner op de planning, dus de lunch wordt dan maar eventjes overgeslagen. Ergens een logische gedachte wanneer je calorieën wil besparen, maar het is beter om toch gewoon een kleine, lichte lunch te nemen. Sla je de lunch over, dan is de kans groot dat je halverwege de middag een paar keer extra grijpt naar de kerstkransjes en andere niet zo gezonde tussendoortjes. Neem je een lichte lunch of als tussendoortje even een stuk fruit, dan is de kans groter dat jij met iets minder honger begint aan het kerstdiner en daardoor ook niet veel te veel eet.

2. Luister naar je lichaam

Luister goed naar de signalen van jouw lichaam, ook tijdens de feestdagen. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Het is namelijk ook nog eens een super vervelend gevoel om overvol te zitten en dat kan ook jouw humeur beïnvloeden. Luister liever naar je lichaam. Zorg dat je echt geniet van je eten, van iedere hap die je neemt. Kauw goed, eet rustig, neem kleine happen en stop met eten wanneer jouw lichaam aangeeft dat je verzadigd bent. Wat ook werkt is het eten van kleinere bordjes en kommetjes. Dit zorgt ervoor dat jouw hersenen eerder het idee hebben dat je genoeg hebt gegeten. Tja, die hersenen van ons zijn soms niet zo slim als we hadden gehoopt.

3. Let ook op wat je drinkt

Dat is ook zo bij drinken: drink je uit kleinere glaasjes, dan zal je ook minder drinken. Daarnaast kan je bij de keuze van jouw drankje sowieso veel winst behalen. In frisdrank en (vruchten)sappen zitten ontzettend veel calorieën. Je lichaam heeft er niets aan, je raakt er ook niet vol van, maar de calorieën tikken wel aan. Kies gedurende de dag voor drankjes zonder calorieën, zoals koffie, thee, water of een glaasje light frisdrank als je even wat anders wil. Genoeg water drinken zorgt er niet alleen voor dat je flink wat calorieën zal besparen, maar ook dat je minder honger hebt!

In de loop van de middag heb je misschien zin om over te stappen op een drankje met wat alcohol. Misschien niet mijn beste advies, maar als je daar zin in hebt moet je dat ook zeker doen ;-). Ik vind dat er zelf ook lekker bij horen en kan daar dan ook echt van genieten. Alcohol kan wel voor meer hongergevoel zorgen en bevat natuurlijk ook calorieën. Je kan ervoor kiezen om je alcoholische drankjes af te wisselen met water of er in ieder geval voor te zorgen dat je altijd een glas water naast je drankje hebt staan. Zo voorkom je dat je ook je biertje of wijntje gaat gebruiken op de momenten dat je dorst hebt, want dat werkt natuurlijk averechts.

2. Kies bewust wat je wel en niet neemt

all-i-want-for-christmas-is-food

Als je het fijn vind kun je ervoor kiezen wat bewuster de hapjes uit te kiezen die jij neemt. Stop niet zomaar alles wat voor je neus staat in je mond. Kies er bijvoorbeeld voor om de familiebijeenkomst niet te beginnen met een stuk gebak, maar pak een klein koekje of sla even helemaal over. Staat de hele tafel vol met lekkers, probeer dan bewust te kiezen wat jij echt lekker vindt in plaats van gedachteloos te eten. Op die manier zorg je ervoor dat je bewust geniet van de dingen die je neemt en daardoor ook niet te veel neemt.

Ook kan je bij de brunch of het avondeten wat bewustere keuzes maken. Neem bijvoorbeeld geen croissantje met volvette kaas, maar een ander lekker broodje met een gekookt eitje. Kies niet voor jus d’orange, maar ga gewoon voor een kopje koffie of thee. Neem bij het diner niet te veel stukjes brood bij de soep of smeer er in ieder geval geen te dikke laag kruidenboter op. Denk bewust na over deze keuzes. Zo ook bij het toetje: neem het toetje gewoon als je er zin in hebt, deel het met iemand als je het eigenlijk niet helemaal op kan of sla het toetje over en neem een kopje koffie als het niet perse hoeft. Allemaal kleine keuzes die aan het eind van de dag een groot verschil maken.

6. Beweeg tussendoor

Tijdens de feestdagen schiet bewegen er vaak bij in. Je gaat niet naar de sportschool en je hoeft ook niet naar je werk te fietsen of de boodschappen te doen. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om actief bezig te zijn! Sommige mensen vinden het heerlijk om de dag te beginnen met een rondje hardlopen of een fanatieke sportsessie. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet perse om toch aan voldoende beweging te komen. Start de dag met een lekkere boswandeling met de hond of ga juist even lekker wandelen na die uitgebreide brunch (heerlijk, dan kan het eten ook even zakken). Ga op de fiets naar de familie als dit dichtbij is of spreek af dat je na het kerstdiner even een flinke wandeling maakt. Gezellig even kletsen en tegelijk wat beweging. Niet alleen goed voor de energie die je ermee verbruikt, maar ook voor het laten zakken van al het eten. Je zal merken dat een frisse neus je ook goed zal doen na al dat binnen zitten!

Ben je na het kerstdiner nog niet klaar met het feestje en wil je nog even door? Een paar extra dansjes in de kroeg dragen natuurlijk ook bij aan die extra beweging!

7. Kook je zelf? Kies bewust, maak minder gangen en maak kleine porties

Kook jij zelf of heb jij invloed op het diner? Bij de planning kun je overeten al voorkomen. Een kerstdiner hoeft namelijk echt niet per definitie acht gangen te bevatten en ook de porties hoeven helemaal niet zo groot. Het is niet de bedoeling dat iedereen na het kerstdiner naar huis kan rollen.. Het is de bedoeling dat iedereen voldoende heeft gegeten, dat het lekker was en vooral dat het een leuke avond was!

Daarnaast kan jij er als kok ook voor zorgen dat je voor magere producten kiest en hier eventueel verschillende opties in aanbiedt. Kies ook voor gezonde varianten van producten die je wil gaan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor kruidenboter op een broodje bij de soep, maar ook voor tapenade of kruidenkaas. Je kan frites serveren, maar ook aardappeltjes uit de oven op tafel zetten. Spekjes zijn lekker door een salade, maar kipreepjes doen het ook prima. En serveer bij het toetje een ijstaart en een lekkere yoghurt met vers fruit. Zo kan iedereen zelf kiezen waar hij of zij het meeste zin in heeft!

8. Bewust kiezen in het restaurant

Ga je naar een restaurant en kan je daar zelf kiezen wat je neemt? Dat is natuurlijk ideaal als je een beetje op wil letten. Kijk van te voren vast even op de kaart als dat mogelijk is, zodat je een beetje weet waar jij uit kan kiezen. Kies voor een stukje magere vis of mager vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen, en gebonden soepen bevatten meer calorieën dan heldere. Let vooral ook op bij het dessert. Zoals ik eerder al aangaf kan je die ook delen of kiezen voor een kopje lekkere cappuccino met een koekje!

kerst-groenten-fruit

9. Na de feestdagen

En dan zijn die gezellige dagen weer voorbij. Oeps, je hebt toch wel meer gegeten dan jouw lichaam nodig had en ook bewegen is er niet echt van gekomen. Wat nu? Ga vooral niet direct op de weegschaal staan de ochtend na kerst of op nieuwjaarsdag. Ten eerste is het eten wat je gisteren hebt gegeten echt nog niet als vet opgeslagen in jouw lichaam. Je darmen zitten nog vol en de kans is groot dat je meer vocht vasthoudt dan normaal. En ten tweede: waarom zou je? Geef je lichaam de tijd om weer even in balans te komen en alles te verwerken. Wedden dat al die extraatjes na een paar dagen echt niet zo’n groot verschil maken op die weegschaal?

Vervolgens is het natuurlijk de kunst om de draad weer op te pakken na de feestdagen. De kans is aanwezig dat jij jezelf na deze dagen niet helemaal in shape voelt, misschien ben je futloos en heb je het idee dat je wel 10 kilo aan bent gekomen. Laat die gedachten jou vooral niet uit het veld slaan, voel je ook absoluut niet schuldig, maar gebruik ze als motivatie om weer aan de slag te gaan! Ga weer bewegen, sporten, drink genoeg water en pak die gezonde eetgewoonten weer op. Je bent binnen een mum van tijd weer back on track!!

 

Hopelijk heb jij wat aan deze tips. Maar vergeet vooral het belangrijkste niet: geniet van de kerst op jouw eigen manier en doe wat voor jou goed voelt 🙂