contact@suzannebekkers.nl

Afgelopen weekend is de klok weer verzet. Fijn, een uurtje langer slapen! Maar de komende tijd vooral veel lange en donkere avonden in het verschiet. De komende tijd zal het vroeger donker zijn en dit zorgt bij veel mensen voor veranderingen op het gebied van bewegen, eten en slapen. Minder sporten, ongezonder eten, vaker op de bank, lekker snacken, nog meer? En dan zit ook nog de R in de maand, waardoor we eigenlijk extra goed voor onze weerstand moeten zorgen. Daarom hieronder een paar tips om de komende maanden toch fit en gezond door te komen!

1. Blijf in bewegen (het liefst buiten)

De verleiding is misschien groot om in de avond op de bank te ploffen, er een dekentje bij te pakken en vooral zo min mogelijk in beweging te komende rest van de avond. Toch is het goed om jezelf dit niet aan te wennen! Blijf lekker in beweging en ga het liefst naar buiten, lekker de frisse lucht in! Niet alleen onwijs goed voor je lichaam en geest die wandeling, maar ook lig je daarna nóg lekkerder op de bank. Win-win dus! Vind je het lastig om jezelf te motiveren om de deur uit te gaan? Het helpt om je sportmomenten als afspraken in je agenda te zetten. Je kan ook samen met een vriend of vriendin op vaste momenten afspreken, zodat jullie elkaar kunnen motiveren.

TIP > ga in de winter zoveel mogelijk vroeg op de dag naar buiten. Dan is het buiten het meest licht. Door zoveel mogelijk daglicht in de ochtend mee te pakken in de winter, verklein je de kans op vermoeidheid en een winterdip. Het houdt je energiek, alert en opgewekt!

2. Gezond eten & drinken

Een open deur natuurlijk, maar gezond eten en drinken helpt je gezond en fit de winter door. Het belangrijkste: een gezond eetpatroon. Een gezond eetpatroon is gevarieerd, bevat alle nodige voedingsstoffen en is opgebouwd uit gezonde én ongezonde keuzes. Ben dus niet te streng voor jezelf, maar maak kleine stappen naar een gezondere basis.

Focus bijvoorbeeld op voldoende groenten en fruit per dag en pak als je dit onder de knie hebt een volgend aandachtspuntje. Zo zorg je ervoor dat aanpassingen blijvend zijn! Gebruik in de winter vooral veel groenten en fruit voor voldoende vitamine C (maak regelmatig lekker warme, verse soepjes bijvoorbeeld) en eet regelmatig vette vis, avocado en lijnzaad voor veel omega 3 vetzuren (heel belangrijk voor een goedwerkend immuunsysteem!).

3. Vitamine D

Het is natuurlijk altijd belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Daarvoor is het voornamelijk van belang om gezond en gevarieerd te eten. Helaas geldt niet voor alle vitaminen en mineralen dat we ze voldoende met voeding binnen kunnen krijgen. Soms is het nodig om een supplement te gebruiken! Dit is o.a. het geval bij vitamine D in de wintermaanden.

We maken vitamine D normaliter aan onder invloed van zonlicht. Maar, hiervoor moet de zonkracht sterk genoeg zijn en moet de zon voldoende aanwezig zijn. In de winter zijn niet alleen de dagen heel kort, ook is de zonkracht niet zo sterk als in de zomer. 

Een vitamine D tekort geeft vooral vermoeidheidsklachten en stemmingsklachten. De echte winterdip-klachten dus. Daarnaast is vitamine D heel belangrijk voor veel andere lichamelijke processen, o.a. voor ontstekingsremming! Zorg er dus voor dat je in de maanden waar een R in zit, altijd minimaal vitamine D3 suppleert.

4. Ontspanning

Vergeet niet te ontspannen! Als iets niet goed is voor je gezondheid en je weerstand, is het wel stress. Lekker met een dekentje op de bank, een uitgebreid bad met magnesiumvlokken, vroeg naar bed, een ontspannen avondje met gezelschap. Plan ontspanning in! Het zou net zo’n belangrijk agendapunt moeten zijn als die vergadering of het sporten.

 

Kan je wel wat hulp gebruiken gedurende de herfst- en wintermaanden? Heb je behoefte aan wat praktische tips en een stok achter de deur? Wij helpen je daar graag bij. Bel, mail of app ons voor het maken van een afspraak!

 

Fijne dag gewenst!