contact@suzannebekkers.nl

Orthomoleculaire therapie

…wat is dat nou eigenlijk?

De term ‘orthomoleculair’ komt het uit Grieks en betekent rechte of juiste moleculen. Bij de orthomoleculaire therapie wordt er dus gestreefd naar het optimaliseren van de moleculen van de mens, oftewel: het lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen om op die manier klachten en aandoeningen te voorkomen en behandelen.

Een orthomoleculair therapeut onderzoekt waar jouw ‘biochemie’ vastloopt en gaat vervolgens op zoek naar oplossingen om deze biochemische processen en het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Het doel is ervoor zorgen dat iedere cel van jouw lichaam de juiste voedingsstoffen krijgt. Het is hiervoor van belang dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt, maar ook dat overige leefstijlfactoren (zoals beweging, ontspanning en slaap) op orde zijn, zodat deze voedingsstoffen ook kunnen worden opgenomen en hun werk kunnen doen. Daarnaast kan suppletie in de vorm van natuurlijke en hoogwaardige vitaminen, mineralen, probiotica, kruiden of bijvoorbeeld aminozuren of vetzuren ingezet worden om deze processen te ondersteunen.

Ziekten vanuit orthomoleculair perspectief…

Wanneer je met jouw klacht naar de huisarts gaat, is de kans groot dat je medicatie krijgt of een ander middel waarmee symptomen worden bestreden. Denk aan bloeddrukverlagende middelen, pijnstilling, medicatie om je bloedsuikerspiegel binnen de perken te houden, zalfjes of antibiotica. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van deze klachten of afwijkende waarden?

Veel typische ouderdomsziekten en andere chronische ziekten, zijn een opgebouwd tekort aan voedingsstoffen! Wanneer je jouw lichaam van de juiste voedingsstoffen voorziet, kunnen veel klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Dit is wat de orthomoleculaire therapie zo mooi maakt: het bestrijden van ziekten en klachten door het aanpakken van de oorzaak in plaats van het wegnemen van de symptomen.

Wat doet/is een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair dietist is een diëtist die zich ook heeft gespecialiseerd in de orthomoleculaire therapie. Naast reguliere voedingsadviezen en dieetbegeleiding (waarvoor de diëtist HBO-geschoold is) neemt een orthomoleculair diëtist in de behandeling ook de principes vanuit de gevolgde orthomoleculaire studie mee.

Een orthomoleculair diëtist is dus uitgebreider geschoold dan een orthomoleculair therapeut. Naast de opleiding tot orthomoleculaire therapeut, heeft een orthomoleculair diëtist de opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd en staat deze geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici.

De opleiding Orthomoleculaire Therapie geeft aandacht aan fysiologie, pathologie en biochemie van het lichaam. Er wordt diep ingegaan op hoe ziekteprocessen ontstaan en hoe deze zijn om te draaien. Hierbij wordt veel inzicht gegeven in de belangrijkste regelsystemen, werkingsmechanismen en strategieën van het menselijk lichaam. Ook wordt er ingegaan op de ligging en (samen)werking van de verschillende orgaansystemen van de mens.

Bij orthomoleculaire therapie worden gezondheidsklachten dus behandeld door het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen! Het doel is om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen en op die manier klachten en aandoeningen te behandelen, met uitsluitend natuurlijke middelen. Dit doet een orthomoleculair dietist voornamelijk door middel van een advies en voorschrift met passende, gezonde voeding: bestaande uit de juiste moleculen en essentiële voedingsstoffen waarmee mogelijke klachten en problemen te verminderen zijn en in het mooiste geval natuurlijk te genezen en uit te sluiten.

Een orthomoleculair diëtist kijkt ook verder: eventuele onderzoeken, zoals een bloedtest, darmonderzoek of urinetest kan inzicht geven in de oorzaak van jouw klachten. Meten = Weten. Hierna zal een gepast dieet opgesteld worden en volgt er begeleiding in het nastreven van de gegevens tips en adviezen. Ook worden overige leefstijlfactoren, zoals slaap, stress en beweging onder de loep genomen. Hier komen eventuele andere hulpverleners om de hoek kijken en kan het zijn dat een doorverwijzing nodig is om écht alle gebieden goed aan te pakken (denk aan een fysiotherapeut, osteopaat, psycholoog etc. etc.). Kortom: Samen met een orthomoleculair dietist ga je op zoek naar de oorzaak van jouw (lichamelijke) problemen en wanneer de kern hiervan gevonden is, kan een passende behandelmethode worden opgesteld.

Hierbij kunnen praktische tips en aanpassingen op voedingsgebied al een heel groot verschil maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! De diëtist is deskundige op het gebied van voeding en kan jou daar alles over vertellen. Door dit te combineren met de kennis en kunde van de orthomoleculaire therapie ben je bij de orthomoleculair diëtist aan het juiste adres om jouw lichaam weer in balans te brengen!!

Maak nu een afspraak

7 + 11 =