Op 6 mei is het internationale anti-dieet dag. Deze dag is een reactie op het verhaal van een meisje van 15, die zelfmoord pleegde, omdat ze zichzelf te dik vond. De obsessie voor een ‘ideaal gewicht’, een slanke taille en passen in maatje S/M zijn nog steeds dagelijkse kost bij veel mensen.
De vertaling van het Engelse woord ‘diet’ is voeding, maar in het Nederlands denken wij bij het woord ‘diet/dieet’ direct aan een streng voedingspatroon om af te vallen. Terwijl een ‘dieet’ hier eigenlijk vooral in de medische wereld wordt gebruikt om bijvoorbeeld een zout/natrium arme voeding of een eiwit/energie verrijkte voeding bij bepaalde doelgroepen en ziektebeelden in te zetten. Maar google het woord ‘dieet’ en je vindt verschillende voedingshypes, eetschema’s, goeroes welke zich uitlaten of snel en makkelijk afvallen. Het woord dieet is dus eigenlijk totaal uit zijn verband gerukt.
In de praktijk horen wij regelmatig onvrede over bepaalde diëten. Wij zijn dan ook zeker géén fan van diëten en je zal ons deze term niet horen gebruiken. Vaak wordt een dieet gevolgd om snel resultaat te boeken, wat zich juist kan uiten in eetbuien, ‘niks meer mogen’ en daaropvolgend het jojo-effect wanneer het dieetboek klaar is en iemand ‘normaal’ gaat eten. Wij focussen liever op aanpassingen in dat ‘normale’ eten. Wat zijn kleine en praktische aanpassingen die je kan doen, die je ook op lange termijn vast kan houden en welke uiteindelijk ‘normaal’ worden, zodat je hier je leven lang profijt van hebt. Dit is veel plezieriger, smaakvoller en misschien het belangrijkste: niet stressvol. Een dieet volgen kan handig zijn om een kant-en-klaar schema te volgen en niet te hoeven nadenken over wat je eet, wat misschien eventjes effect heeft op de korte termijn. Maar levert vaak stress op, maakt jou misschien een minder vrolijk persoon én dit is niet je leven lang vol te houden!
Denk vandaag eens na over hoe jij bezig bent met jouw voedingspatroon en misschien je dieet. Ben jij aan het diëten? Probeer je dieet eens een dagje wat meer los te laten en te eten naar gevoel en innerlijke behoefte. Dit klinkt misschien gek, maar van binnen weten we vaak juist heel goed wat we nodig hebben qua voeding. Laat de weegschaal ook even staan waar hij staat. Een getal is ‘maar’ een getal en weerspiegelt niet hoe fit jij je voelt, hoe blij je bent en hoe het ervoor staat met je gezondheid. Over eten op gevoel volgt later een blog.
Voor vandaag hopen we dat jij het ‘diëten’ wat meer los kan laten en kan genieten van wat je ‘wil’ eten in plaats van ‘moet/niet mag’ eten. Fijne anti-dieet dag 😊!