contact@suzannebekkers.nl

Gezellig! De kerstdagen staan weer voor de deur!! Deze kerst ziet er misschien wat anders uit dan ‘normaal’, maar samen zijn en gezelligheid staat zoals altijd centraal. Wij vinden het daarom ook extra belangrijk dat je hier van geniet, en ja, daar hoort ook wat lekkers bij.

Nou horen wij vaak in de praktijk dat mensen ‘bang zijn voor de feestdagen’, omdat er váák en véél lekkers voorbij komt in een korte periode, waardoor extra kilo’s op de loer liggen

 

In deze blog lees je tips hoe gezond en genieten deze dagen toch hand in hand kunnen gaan:

 

#1. Houd zoveel mogelijk je normale ritme aan

Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme. Er staat een uitgebreid ontbijt en een groot kerstdiner op de planning, dus de lunch wordt dan maar eventjes overgeslagen. Ergens een logische gedachte wanneer je calorieën wil besparen, maar het is beter om toch gewoon een kleine, lichte lunch te nemen. Sla je de lunch over, dan is de kans groot dat je halverwege de middag een paar keer extra grijpt naar de kerstkransjes en andere niet zo gezonde tussendoortjes. Neem je een lichte lunch of als tussendoortje even een stuk fruit, dan is de kans groter dat jij met iets minder honger begint aan het kerstdiner en daardoor ook niet veel te veel eet.

#2. Luister naar je lichaam
Luister goed naar de signalen van jouw lichaam, ook tijdens de feestdagen. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Overvol zitten is ook geen fijn gevoel en kan daarnaast ook jouw humeur beïnvloeden. Luister liever naar je lichaam en geniet van je eten, kies bewust voor de dingen waar je het meest van geniet en doe dit dan ook bewust van iedere hap die je neemt. Je zal merken dat je daardoor sneller verzadigd bent en makkelijker weer kan stoppen met eten en wel door kan gaan genieten van je gezelschap!

#3. Let op wat je drinkt

Met de keuze van jouw drankjes valt waarschijnlijk veel winst te behalen. In frisdrank en (vruchten)sappen zitten ontzettend veel calorieën. Je lichaam heeft er niets aan, je raakt er ook niet vol van, maar de calorieën tikken wel aan. Kies gedurende de dag voor drankjes zonder calorieën, zoals koffie, thee, water (met een smaakje) of een glaasje light frisdrank als je even wat anders wil. Zonde om de dag al te beginnen met een groot glas sinaasappelsap bijvoorbeeld (waar al 25 gram! suiker in zit). Genoeg water drinken zorgt er daarnaast niet alleen voor dat je flink wat calorieën zal besparen, maar ook dat je minder honger hebt!

In de loop van de middag heb je misschien zin om over te stappen op een drankje met wat alcohol. Misschien niet het meest gezonde advies, maar als je daar zin in hebt moet je dat ook zeker doen ;-). Alcohol kan wel voor meer trek zorgen en bevat natuurlijk ook calorieën. Je kan ervoor kiezen om je alcoholische drankjes af te wisselen met water of er in ieder geval voor te zorgen dat je altijd een glas water naast je drankje hebt staan. Zo voorkom je dat je ook je biertje of wijntje gaat gebruiken op de momenten dat je dorst hebt, want dat werkt natuurlijk averechts.

#4. Kies bewust en maak keuzes
Hoe vaak eet je wel niet iets uit respect of in elk geval, niet uit trek? Stop niet zomaar alles wat voor je neus staat in je mond ‘omdat het kan’. Is er veel aanbod? Kies bewust wat jij écht lekker vindt in plaats van gedachteloos te eten. Op die manier zorg je ervoor dat je bewust geniet van de dingen die je neemt en daardoor ook niet te veel neemt. Dit geldt voor lekker hapjes, maar ook voor een glas alcohol. Maak bewuste keuzes tussen de dingen waar jij écht van geniet en de dingen die je doet ‘omdat het er nou eenmaal bij hoort’. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het kerstontbijt en het kerstdiner: misschien kan je er in ieder geval voor kiezen om gezond te ontbijten, zodat je in de avond iets meer ruimte hebt voor hetgeen jij zo lekker vindt. Dit kan aan het einde van de dag zomaar een paar honderd calorieën verschil gemaakt hebben.

#5. Beweeg tussendoor

Tijdens de feestdagen schiet bewegen er vaak bij in. Je gaat niet naar de sportschool en je hoeft ook niet naar je werk te fietsen of de boodschappen te doen. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om actief bezig te zijn! Een rondje hardlopen of een fanatieke sportsessie is heel ambitieus maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet perse om toch aan voldoende beweging te komen. Start de dag met een lekkere boswandeling of neem je gezelschap mee voor een lekkere uitbuik-wandeling. Niet alleen goed voor de energie die je ermee verbruikt, maar ook voor het laten zakken van al het eten. Je zal merken dat een frisse neus je ook goed zal doen na al dat binnen zitten!

#6. Tips voor de kok
Kook jij zelf of heb jij invloed op wat er op tafel komt te staan? Bij de planning kun je overeten al voorkomen. Een kerstdiner hoeft namelijk echt niet per definitie acht gangen te bevatten en ook de porties hoeven helemaal niet zo groot. Het is niet de bedoeling dat iedereen na het kerstdiner naar huis kan rollen.. Het is de bedoeling dat iedereen voldoende heeft gegeten, dat het lekker was en vooral dat het een leuke avond was!

Daarnaast kan jij er als kok ook voor zorgen dat je voor magere producten kiest en hier verschillende opties in aanbiedt. Kies ook voor gezonde varianten van producten die je wil gaan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor kruidenboter op een volkoren broodje bij de soep, maar ook voor tapenade of hummus. Je kan frites serveren, maar ook aardappeltjes uit de oven op tafel zetten. Spekjes zijn lekker door een salade, maar kipreepjes doen het ook prima. En serveer bij het toetje een ijstaart en een lekkere yoghurt met vers fruit. Zo kan iedereen zelf kiezen waar hij of zij het meeste zin in heeft!

Start of sluit je af met een kaasplankje? Zorg dan voor een gezonde tegenhanger zoals snackgroente en gebruik eens witlof bladeren of komkommerschijfjes ter variatie op volkoren toastjes.

Wij wensen jullie hele smakelijke feestdagen en zijn vooral heel erg benieuwd welke tips jullie gaan toepassen voor een gebalanceerd, gezond maar lekker kerstfeest.

& stay tuned, in het volgende blog vertellen wij je hoe je het nieuwe jaar fris, fruitig en fit kan starten!