contact@suzannebekkers.nl

Veel mensen zijn van mening dat het veel duurder is om gezond te eten, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn! Zelf houd ik er ook niet van om al mijn geld uit te geven in de supermarkt, dus probeer ik natuurlijk ook niet al te duur uit te zijn. Wel houd ik van gezond eten en het lukt me aardig om dit te combineren. Daarom hieronder 10 tips die jij kan gebruiken bij jouw gezonde en goedkope boodschappen:

 

dagobert

  1. Ga niet met honger naar de supermarkt

Tip nummer 1 is eigenlijk een hele logische: ga niet met honger naar de supermarkt. Uit onderzoek is gebleken (en je kent het misschien zelf ook wel) dat mensen die met honger naar de supermarkt gaan méér kopen. Ten eerste ziet alles er veel lekkerder uit en door de honger heb je ook het idee dat je het allemaal wel op zou kunnen. Ga je ná het eten, dan kan je aan de ene kant betere keuzes maken omdat je geen zin hebt in eten. En aan de andere kant kan je beter nadenken en jezelf beter inhouden, omdat je geen hongergevoel hebt!

 

  1. Ga eens naar de markt of de lokale boer

Doe jij eigenlijk altijd gewoon al jouw boodschappen bij de lokale supermarkt? Het prijsverschil tussen een supermarkt en de markt is groot. Koop vooral je groenten, zaadjes en noten op de markt. Op een zak noten bespaar je al gauw een paar euro.

Ga ook eens naar de lokale groenteboer of koop je verse groenten bij een boer in de buurt die het rechtstreeks van het land plukt. Hoe dichter je iets bij de bron koopt, hoe goedkoper je vaak uit bent. En het is ook nog eens veel verser!

 

  1. Ga één keer in de week naar de supermarkt en bepaal vooraf je budget

Schiet jij bijna dagelijks wel even de supermarkt binnen om nog gauw even dit of gauw even dat te halen? Je merkt dan waarschijnlijk ook wel dat je negen van de tien keer meer mee naar huis neemt dan je eigenlijk had bedacht. Ga je één keer in de week naar de supermarkt, dan kom je de rest van de week ook niet in de verleiding om producten te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ga eens één keer in de week of maand naar een goedkopere supermarktketen om daar de grote boodschappen te doen, ook dat scheelt een hoop!

Spreek ook af welk bedrag je dan wekelijks wil besteden aan de boodschappen. Zie je iets lekkers, maar ga je dan eigenlijk over je budget? Je zal er dan toch nog een keer extra over nadenken of je het wel moet nemen.

 

boodschappen-doen

 

  1. Maak een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt.

Neem een lijstje mee en voorkom zo dat jij je laat verleiden door aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Bovendien moet je tijdens het maken van je boodschappenlijstje thuis even in de kasten kijken wat je allemaal nodig hebt. Zo weet je ook zeker dat je niets koop wat je eigenlijk al hebt staan.

*Maak eens een lijstje voor de hele week. Gooi je restjes broccoli van dinsdag weer in een ovenschotel op woensdag. Door alle restjes opnieuw in te plannen en te gebruiken weet je zeker dat je geen slappe of beschimmelde courgettes moet weggooien, omdat je ze niet op tijd hebt opgegeten.

 

  1. Koop houdbare producten en koop deze in de actie

Houdbare melk, havermout, muesli, rijst, pasta, diepvriesproducten. Koop gerust een hele voorraad wanneer het in de aanbieding is, want voordat het bedorven is heb je het al lang weer opgegeten! Natuurlijk ook slim om te doen bij toiletpapier en wasmiddel.

Denk hierbij ook eens aan diepvriesfruit en -groenten. Een doosje met puur groenten of fruit erin, is net zo gezond als de groenten van de versafdeling. Zet thuis de doosjes in de vriezer en neem er steeds de portie uit die je nodig hebt. Het kan ten eerste niet bederven en zo voorkom je ook dat je teveel maakt!

 

  1. Koop geen ‘gezonde’ voorbewerkte producten

Ik begrijp wel waarom veel mensen denken dat goedkoop en gezond eten niet samen gaat. Als je de supermarkt binnen loopt zie je overal producten met termen als gezond, vezelrijk, boordevol vitaminen en mineralen etc. Ook heb je uitgebreide keuze uit voorgesneden groenten en fruit, flessen met verse sapjes en ga zo maar door. Dit zijn vaak dure producten, dure producten die gezond ogen. Trap niet in deze marketingtrucjes, want vaak zijn deze producten niet eens gezond. Probeer vooral zo onbewerkt mogelijk te eten en kijk even op het etiket! Dan kun je heel goedkoop eten. Koop bijvoorbeeld geen voorgesneden prei in een zak, maar koop een gewone prei en snijd hem zelf. Kleine moeite en het scheelt een hoop als je dit consequent doet!

 

  1. Ga door je knieën in de supermarkt voor de goedkopere producten

Is het je weleens opgevallen dat de goedkoopste merken onderaan staan? Dit komt omdat de grote A merken er natuurlijk voor betalen om op ooghoogte gezet te worden! De kans is dan veel groter dat jij het koopt. Dus buk eens in de supermarkt, ook nog eens goed voor die beenspieren 😉

 

  1. Gooi geen eten weg, maar gebruik altijd je restjes of vries het in!

Maak van je avondeten de volgende dag een lekkere lunch. Je hoeft niets weg te gooien én je hebt een lekkere lunch klaar voor de volgende dag, zodat je geen duur broodje hoeft te halen in de kantine op het werk. Kijk eens op http://www.kliekipedia.nl/ als je niet weet wat je met jouw restjes kunt doen!

Of kook eens een grote pan stamppot en vries porties in. In de vriezer kunnen deze maaltijden lang bewaard worden en het is ook nog eens heel makkelijk als je een keer snel moet zijn.

  1. Eet eens wat minder vlees of vis en kies vaker voor peulvruchten

Peulvruchten zijn hele goedkope vleesvervangers. Peulvruchten zoals linzen en kikkererwten behoren tot de goedkoopste voedingsproducten in de supermarkt. Weinig calorieën, maar wel veel vitaminen en vezels. Prima vleesvervanger.

Veel mensen eten dagelijks vlees of vis, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig! Je kunt gerust een keer vegetarisch eten en dat scheelt een hoop. Wissel het een beetje af. Peulvruchten, eieren, noten, vlees en vis. Ga je voor vlees of vis. Let dan ook goed op wat je neemt. Een biefstukje is heel lekker en ook gezond, maar je kan dan beter kiezen voor kipfilet.

 

  1. Drink voornamelijk water

En dan de allerlaatste tip. Ook heel logisch eigenlijk, want water is natuurlijk het meest goedkope drankje wat er is! Drink jij veel frisdrank of sapjes, dan ben je een stuk duurder uit. Het is ook nog eens veel gezonder om voornamelijk water te drinken. Je kan er ook voor kiezen om een fles (suikervrije) ranja te kopen. Deze flessen gaan vaak lang mee en zo kan je toch af en toe een lekker smaakje aan je water toevoegen.

Heb je hier vragen over, wil je misschien nog meer tips of wil je praktische adviezen die van toepassing zijn op jóuw boodschappen?! Neem gerust contact met me op!